Ryżowy zajączek z kotlecikami
Ryżowy zajączek z kotlecikami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Mięso oczyszczamy i kroimy na trójkątne kawałki
- Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do momentu, aż przestanie być surowe i zmieni kolor na brązowy)
- Z papryki wycinamy pasek
- Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski (lub ścieramy na drobnych oczkach tarki)
- Ryż odcedzamy, nakładamy na talerz i formujemy okrąg
- Następnie dokładamy mięso i dekorujemy pozostałymi składnikami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (50 g)
- Wołowina karkówka (50 g)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Oliwki czarne (6 g)
- Oliwki zielone (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
- Papryka czerwona (1 g)
- Marchew (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.