fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryżowy zajączek z kotlecikami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb30f07f7-6803-44a6-b75c-9ce5aef2b3ac
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryżowy zajączek z kotlecikami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Mięso oczyszczamy i kroimy na trójkątne kawałki
  • Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do momentu, aż przestanie być surowe i zmieni kolor na brązowy)
  • Z papryki wycinamy pasek
  • Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski (lub ścieramy na drobnych oczkach tarki)
  • Ryż odcedzamy, nakładamy na talerz i formujemy okrąg
  • Następnie dokładamy mięso i dekorujemy pozostałymi składnikami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż basmati (50 g)
  • Wołowina karkówka (50 g)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Oliwki czarne (6 g)
  • Oliwki zielone (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
  • Papryka czerwona (1 g)
  • Marchew (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut Czosnek obieramy i drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka Marchew obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…

WIĘCEJ >

Owsianka z chrupiącym jabłkiem

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Jabłko…

WIĘCEJ >

Gofry jaglane

Kaszę mielimy (np. w blenderze) Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą), całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 30 minut Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy Do rozgrzanej gofrownicy wylewamy masę…

WIĘCEJ >