fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka cesarska z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc191b0e1-69d1-429f-83fd-f8aec2a64945
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka cesarska z kurczakiem

Przygotowanie

  • Bułki kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Rozgrzewamy opiekacz i podpiekamy w nim kostki bułki rzez ok. 2-3 minuty (na złotobrązowy kolor), a następnie przenosimy na talerz
  • Każdy kawałek mięsa wkładamy między dwa kawałki folii kuchennej i spłaszczamy wałkiem na grubość ok. 1 cm
  • Następnie smarujemy mięso tłuszczem, nacieramy czosnkiem i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Rozgrzewamy patelnie grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Usmażone mięso odkładamy na deskę na ok. 5 minut, aby lekko przestygło
  • Następnie kroimy mięso w paski
  • Sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski
  • Ser „kroimy” za pomocą obieraczki do warzyw do miski
  • Dodajemy grzanki oraz mięso i całość delikatnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy, a następnie polewamy sosem sałatkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Sałata rzymska (370 g)
  • Bułka pszenna (320 g)
  • Jogurt naturalny (75 g)
  • Majonez (60 g)
  • Ser Parmezan (25 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Opiekacz, Patelnia grillowa, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >

Risotto z trzech rodzajów ryżu

Ryż dziki i brązowy gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 40 minut, a następnie odcedzamy Paprykę i pieczarki kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >