fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z białej cebuli z sosem jogurtowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb7d5c1d4-929a-41be-a44b-92cc81dfb647
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z białej cebuli z sosem jogurtowym

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Do garnka wkładamy wkładkę do gotowania na parze, wrzucamy cebulę i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie cebulę odsączamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 120 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy plasterki cebuli i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż cebula będzie wysuszona)
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Jogurt wlewamy do miski, dodajemy ocet oraz przyprawy i całość mieszamy widelcem do momentu, aż składniki się połączą
  • Dodajemy posiekaną zieleninę i ponownie mieszamy
  • Plasterki cebuli kroimy na połówki i rozdzielamy na półpierścienie, po czym wkładamy do salaretki polewamy sosem i delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cebulą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula (210 g)
  • Jogurt naturalny (180 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Czerwona cebula faszerowana szynką

Na garnek kładziemy wkładkę do gotowania na parze, na wkładkę kładziemy nieobrane cebule i gotujemy przez ok. 25 minut, aż (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina z papryką i cebulą

Przygotowujemy marynatę: czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski, dodajemy ketchup, musztardę, mąkę i przyprawy (majeranek), wybijamy jajo, dolewamy (…)

WIĘCEJ >

Cebula nadziewana mięsnym farszem

Cebulę białą z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do (…)

WIĘCEJ >

Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >