fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z dyni i orzechów z musztardowym sosem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c28d74191-5ea7-4db1-82e4-7c748373d5ed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z dyni i orzechów z musztardowym sosem

Przygotowanie

  • Zieleninę rwiemy na kawałki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki
  • Następnie kawałki dyni układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie dodajemy orzechy i pieczemy przez ok. 5 minut
  • Naczynie żaroodporne wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 minut
  • Potrawę posypujemy zieleniną i mieszamy
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz, dodajemy ocet, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość naczynia żaroodpornego przenosimy na talerze i polewamy musztardowym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (600 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Szpinak (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę (…)

WIĘCEJ >

Jesienna sałatka z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, (…)

WIĘCEJ >

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne (…)

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez (…)

WIĘCEJ >