fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z dyni i orzechów z musztardowym sosem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-101
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z dyni i orzechów z musztardowym sosem

Przygotowanie

  • Zieleninę rwiemy na kawałki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki
  • Następnie kawałki dyni układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie dodajemy orzechy i pieczemy przez ok. 5 minut
  • Naczynie żaroodporne wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 minut
  • Potrawę posypujemy zieleniną i mieszamy
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz, dodajemy ocet, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość naczynia żaroodpornego przenosimy na talerze i polewamy musztardowym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (600 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona dynia

Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…

WIĘCEJ >

Gulasz z ziemniakami

Mięso kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Cebulę obieramy, drobno siekamy, dorzucamy do mięsa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Całość zalewamy wrzątkiem…

WIĘCEJ >

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…

WIĘCEJ >

Tosty z sałatą, cebulą, pomidorem i serem

Kromki chleba smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w krążki Pomidora kroimy w plastry Na dwóch kromkach układamy wszystkie składniki i przykrywamy drugą kromką Tak przygotowane kanapki wkładamy do tostera i podgrzewamy do momentu, aż…

WIĘCEJ >