fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z dyni i orzechów z musztardowym sosem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c28d74191-5ea7-4db1-82e4-7c748373d5ed
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z dyni i orzechów z musztardowym sosem

Przygotowanie

  • Zieleninę rwiemy na kawałki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki
  • Następnie kawałki dyni układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie dodajemy orzechy i pieczemy przez ok. 5 minut
  • Naczynie żaroodporne wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na ok. 10-15 minut
  • Potrawę posypujemy zieleniną i mieszamy
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz, dodajemy ocet, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość naczynia żaroodpornego przenosimy na talerze i polewamy musztardowym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (600 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Bazylia (świeża) (24 g)
  • Szpinak (50 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane steki z soją i imbirem

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dolewamy sos oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do miski (niemetalowej)…

WIĘCEJ >

Kurczak po karaibsku

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sok z limonki, sok z pomarańczy oraz rum i całość dokładnie mieszamy Mięso kroimy w paski, przenosimy do miski z marynatą i mieszamy, tak aby każdy…

WIĘCEJ >

Warzywa z kurkumą

Warzywa obieramy i tniemy obieraczką, aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 2-4 minut a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy Smażymy chwilę…

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >