Sałatka z grapefruitów
Sałatka z grapefruitów
Przygotowanie
- W czajniku zagotowujemy wodę
- Z żółtego grapefruita odkrawamy 1/4 skórki (np. przy pomocy obieraczki do warzyw) i wkładamy ją do miski
- Następnie zalewamy skórkę wrzącą wodą i moczymy przez ok. 2 minuty
- Po tym czasie skórkę odsączamy i odkładamy
- Grapefruity obieramy tak, aby został tylko miąższ
- Następnie kroimy miąższ na kawałki i wkładamy do miski
- Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy słodziki cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
- Dodajemy skórkę z grapefruita i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Rondel ściągamy z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
- Syrop wlewamy do miski z grapefruitami i delikatnie mieszamy
- Sałatkę wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z grapefruitem.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Grapefruit czerwony (460 g)
- Grapefruit żółty (200 g)
- Woda (150 ml)
- Cukier trzcinowy (60 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.