Sałatka z kaszą gryczaną
Sałatka z kaszą gryczaną
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy
- Wszystkie warzywa kroimy w kostkę
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Można wykorzystać inny rodzaj ryby wędzonej niż makrela, np. pstrąg wędzony.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek oraz przepisy na domowej roboty sosy vinaigrette.
Autor
Lista składników
- Pomidor (170 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Kasza gryczana niepalona (100 g)
- Cebula (50 g)
- Sos vinaigrette (30 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bazyliowe pesto z awokado
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…
WIĘCEJ >Pasta z zielonego groszku i pesto
Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.
WIĘCEJ >Polędwica z dorsza na szpinaku
Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >