fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z kurczakiem i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd0f0d7da-2ceb-4c12-97cb-c22db995fcb1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z kurczakiem i ziemniakami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Chili, pomidory, cebulę oraz zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem
  • Do miski z mięsem dodajemy musztardę, ocet oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół (lub w ćwiartki) i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso z warzywami, dodajemy przyprawy (curry) i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso będzie złotawe i dosmażone w środku)
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i polewamy dressingiem z chili
  • Dodajemy mięso i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Do sałatki możesz dodać ulubione warzywa np. brukselkę.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Ziemniak młody (600 g)
  • Cebula dymka (120 g)
  • Pomidor suszony (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Chili (20 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Curry w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka po meksykańsku

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Pomidory kroimy w kostkę Ser ścieramy…

WIĘCEJ >

Serca drobiowe z brokułem

Serca dokładnie myjemy i oczyszczamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy serca, liść laurowy oraz ziele angielskie i podsmażamy przez ok. 1…

WIĘCEJ >

Komosanka dyniowa

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do miski…

WIĘCEJ >

Chipsy z białej rzodkwi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski.  Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…

WIĘCEJ >