Sałatka z kurczakiem i ziemniakami
Sałatka z kurczakiem i ziemniakami
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Chili, pomidory, cebulę oraz zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem
- Do miski z mięsem dodajemy musztardę, ocet oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół (lub w ćwiartki) i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy mięso z warzywami, dodajemy przyprawy (curry) i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso będzie złotawe i dosmażone w środku)
- Ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i polewamy dressingiem z chili
- Dodajemy mięso i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Do sałatki możesz dodać ulubione warzywa np. brukselkę.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Ziemniak młody (600 g)
- Cebula dymka (120 g)
- Pomidor suszony (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Chili (20 g)
- Musztarda (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
- Curry w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka po meksykańsku
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy Pomidory kroimy w kostkę Ser ścieramy…
WIĘCEJ >Serca drobiowe z brokułem
Serca dokładnie myjemy i oczyszczamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy serca, liść laurowy oraz ziele angielskie i podsmażamy przez ok. 1…
WIĘCEJ >Komosanka dyniowa
Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do miski…
WIĘCEJ >Chipsy z białej rzodkwi
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…
WIĘCEJ >