fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z rukoli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca86e7aac-78a4-44aa-8756-b4434f7d1464
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z rukoli

Przygotowanie

Sos

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do momentu powstania jednolitej konsystencji

Sałatka

  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
  • Rukolę rwiemy na mniejsze części
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Kromki chleba opiekamy w tosterze na grzanki, a następnie kroimy w kostkę
  • Do miski wrzucamy rukolę, pomidorki i grzanki, dodajemy sos i mieszamy
  • Wierzch posypujemy pokruszonym serem i sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (24 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Bazylia suszona (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Sałatka

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Rukola (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Orzech włoski (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Słoiczek, Toster

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Łosoś zapiekany z pieczarkami

Zieleninę drobno siekamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy Gdy mleko będzie gorące – dodajemy rybę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać. W szklance wymieszać składniki sosu…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado i żurawiną

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w paski Na talerzach układamy warzywa, posypujemy żurawiną, płatkami migdałowymi i przyprawami, a następnie skrapiamy tłuszczem

WIĘCEJ >