Sałatka z rukoli
Sałatka z rukoli
Przygotowanie
Sos
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do momentu powstania jednolitej konsystencji
Sałatka
- Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Rukolę rwiemy na mniejsze części
- Pomidorki kroimy na pół
- Kromki chleba opiekamy w tosterze na grzanki, a następnie kroimy w kostkę
- Do miski wrzucamy rukolę, pomidorki i grzanki, dodajemy sos i mieszamy
- Wierzch posypujemy pokruszonym serem i sezamem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Sok z cytryny (bio) (24 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Bazylia suszona (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Sałatka
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
- Rukola (100 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Ser feta (100 g)
- Orzech włoski (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.