Sałatka z rukoli
Sałatka z rukoli
Przygotowanie
Sos
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do momentu powstania jednolitej konsystencji
Sałatka
- Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty
- Rukolę rwiemy na mniejsze części
- Pomidorki kroimy na pół
- Kromki chleba opiekamy w tosterze na grzanki, a następnie kroimy w kostkę
- Do miski wrzucamy rukolę, pomidorki i grzanki, dodajemy sos i mieszamy
- Wierzch posypujemy pokruszonym serem i sezamem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Sok z cytryny (bio) (24 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Bazylia suszona (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Sałatka
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
- Rukola (100 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Ser feta (100 g)
- Orzech włoski (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Łosoś zapiekany z pieczarkami
Zieleninę drobno siekamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy zieleninę i mieszamy Gdy mleko będzie gorące – dodajemy rybę, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą. W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać. W szklance wymieszać składniki sosu…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie na sałacie
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado i żurawiną
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w paski Na talerzach układamy warzywa, posypujemy żurawiną, płatkami migdałowymi i przyprawami, a następnie skrapiamy tłuszczem
WIĘCEJ >