fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z pieczonych buraków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb83da3a7-4e14-4627-b60b-d311c28c9d64
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z pieczonych buraków

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Buraki dokładnie szorujemy i osuszamy
  • Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego, a naczynie do piekarnika na ok. 1 godz. (pieczemy do miękkości)
  • Po tym czasie buraki wyciągamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie buraki obieramy ze skóry i kroimy na kawałki np. w kostkę
  • Ser kroimy na kawałki (chyba, że używamy w małych kulkach)
  • Orzechy drobno siekamy
  • Do miski wrzucamy buraki, dodajemy rukolę i ser, całość skrapiamy tłuszczem, posypujemy orzechami i przyprawami, a następnie dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (200 g)
  • Rukola (80 g)
  • Ser Mozzarella (60 g)
  • Orzech włoski (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – kurka z krakersami

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Na kanapki nakładamy ser i wycinamy okrąg, a z pozostałego chleba wycinamy kawałek przypominający pióra kurki Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt…

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia i folii aluminiowej (tyle kawałków ile mamy ziemniaków) Ziemniaki smarujemy tłuszczem Na folię…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem. Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na…

WIĘCEJ >