fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z sosem prowansalskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f60e56a-f253-4074-96d4-8ddf7c28388c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z sosem prowansalskim

Przygotowanie

Sałatka

  • Liście zieleniny rozdzielamy i grubo kroimy
  • Następnie dokładnie myjemy, odsączamy i osuszamy

Sos prowansalski

  • Anchois wkładamy do miski z zimną wodą i moczymy przez ok. 30 minut, często zmieniając wodę, aby usunąć z nich sól
  • Następnie anchois odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym usuwamy z anchois ości
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Wkładamy jaja i gotujemy przez ok. 10 minut, licząc od ponownego zawrzenia wody
  • Ugotowane jaja odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie jaja obieramy i kroimy na pół
  • Z białek wyciągamy żółtka, białka drobno siekamy i odkładamy
  • Czosnek obieramy i nacieramy nim miskę
  • Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i wrzucamy do miski
  • Do miski dodajemy żółtka, musztardę oraz anchois i rozgniatamy widelcem
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość energicznie mieszamy, do momentu, aż sos będzie gładki
  • Dodajemy zieleninę i delikatnie mieszamy
  • Sałatkę posypujemy białkami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Sałatka

  • Sałata karbowana (100 g)
  • Endywia (50 g)
  • Rukola (50 g)

Sos prowansalski

  • Jajo kurze (204 g)
  • Anchois (sardela) (20 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bułgarska sałatka

Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Do miski wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę (…)

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, (…)

WIĘCEJ >

Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą

Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne (…)

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez (…)

WIĘCEJ >

Tylko dzisiaj do 24:00 paczka ebooków za 199zł zamiast 1781zł

X