Sałatka z sosem prowansalskim
Sałatka z sosem prowansalskim
Przygotowanie
Sałatka
- Liście zieleniny rozdzielamy i grubo kroimy
- Następnie dokładnie myjemy, odsączamy i osuszamy
Sos prowansalski
- Anchois wkładamy do miski z zimną wodą i moczymy przez ok. 30 minut, często zmieniając wodę, aby usunąć z nich sól
- Następnie anchois odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym usuwamy z anchois ości
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Wkładamy jaja i gotujemy przez ok. 10 minut, licząc od ponownego zawrzenia wody
- Ugotowane jaja odkładamy do ostygnięcia
- Następnie jaja obieramy i kroimy na pół
- Z białek wyciągamy żółtka, białka drobno siekamy i odkładamy
- Czosnek obieramy i nacieramy nim miskę
- Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i wrzucamy do miski
- Do miski dodajemy żółtka, musztardę oraz anchois i rozgniatamy widelcem
- Dodajemy pozostałe składniki i całość energicznie mieszamy, do momentu, aż sos będzie gładki
- Dodajemy zieleninę i delikatnie mieszamy
- Sałatkę posypujemy białkami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Sałata karbowana (100 g)
- Endywia (50 g)
- Rukola (50 g)
Sos prowansalski
- Jajo kurze (204 g)
- Anchois (sardela) (20 g)
- Musztarda (10 g)
- Ocet winny (10 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Bułgarska sałatka
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Do miski wrzucamy wszystkie warzywa i ser Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet, dodajemy przyprawy i dokładnie…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z orzechami
Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >