fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-104
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Seler i papryki kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Zieleninę siekamy
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na ćwiartki
  • Ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry
  • Do miski wkładamy jaja, seler, paprykę, cebulę i zieleninę, dodajemy majonez z jogurtem, całość polewamy octem i dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy ziemniaki, na wierzch zawartość miski i posypujemy przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek ziemniaczanych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Majonez (100 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka z rybą po indyjsku

Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Rybę oczyszczamy ze skóry i ości, a następnie kroimy na większe…

WIĘCEJ >

Wątróbka pieczona z jabłkami

Nastawiamy piekarnik na temp. 175 st. C z opcją grzania z góry i dołu Jabłka kroimy w 8 ćwiartek Cebulę kroimy na pół i w plasterki Szklimy na tłuszczu Dodajemy majeranek Dodajemy jabłko i wątróbkę…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Jaja, bekon, tosty

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i smażymy do momentu, aż stanie się chrupiący Obok boczku wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Kromki chleba wkładamy do rozgrzanego tostera…

WIĘCEJ >