Sałatka ziemniaczana z jajkiem
Sałatka ziemniaczana z jajkiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Seler i papryki kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Zieleninę siekamy
- Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na ćwiartki
- Ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry
- Do miski wkładamy jaja, seler, paprykę, cebulę i zieleninę, dodajemy majonez z jogurtem, całość polewamy octem i dokładnie mieszamy
- Na talerze nakładamy ziemniaki, na wierzch zawartość miski i posypujemy przyprawami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (102 g)
- Sałata roszponka (100 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Ostrygi z pastą kaparową
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy zieleninę, kapary, sok z cytryny oraz tłuszcz (oliwę) i całość dokładnie blendujemy na jednolitą pastę Gotową pastę wkładamy do lodówki…
WIĘCEJ >Warzywa z imbirem i chili
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i zieleninę drobno siekamy Paprykę kroimy w cienkie słupki Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki Kalafior gotujemy we wrzącej,…
WIĘCEJ >Comber z królika pieczony z warzywami
Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (buraki osobno, żeby nie zabarwiły pozostałych warzyw). Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzewamy olej…
WIĘCEJ >Kulki ryżowe z szafranem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę (tymianek) drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wlewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy (szafran), stawiamy rondel na kuchenkę i gotujemy…
WIĘCEJ >