fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-104
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Seler i papryki kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Zieleninę siekamy
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na ćwiartki
  • Ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w plastry
  • Do miski wkładamy jaja, seler, paprykę, cebulę i zieleninę, dodajemy majonez z jogurtem, całość polewamy octem i dokładnie mieszamy
  • Na talerze nakładamy ziemniaki, na wierzch zawartość miski i posypujemy przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek ziemniaczanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Majonez (100 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z grzybami

Grzyby wsypujemy do miski, zalewamy wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc) Po tym czasie wymieniamy wodę i odstawiamy grzyby jeszcze na ok. 1 godz. Następnie grzyby odcedzamy (wody nie wylewamy)…

WIĘCEJ >

Jogurt z bananem

Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Dodajemy jogurt i mieszamy

WIĘCEJ >

Marchewka z miodem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…

WIĘCEJ >

Musli z brzoskwinią

Brzoskwinię kroimy w kostkę (pestkę usuwamy) Płatki wsypujemy do miski, zalewamy sokiem i czekamy do nasiąknięcia Na wierzch płatków układamy brzoskwinię

WIĘCEJ >