Kremowa sałatka z jajkiem
Kremowa sałatka z jajkiem
Przygotowanie
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (al dente)
- Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Seler i paprykę kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w cienkie plasterki
- Zieleninę drobno siekamy
- Makaron odcedzamy i przenosimy do miski
- Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w ćwiartki
- Wszystkie warzywa i jaja dodajemy do miski z makaronem
- Do osobnej miski wkładamy majonez z musztardą i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy sosem sałatkę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (230 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
- Majonez (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Ogórek długi (45 g)
- Musztarda (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Barszcz rosyjski
Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…
WIĘCEJ >Zupa z mięsem i grzybami Mun
Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka Do garnka wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 30-40 minut Po tym czasie dodajemy grzyby i gotujemy…
WIĘCEJ >