Sałatkowy przekładaniec
Sałatkowy przekładaniec
Przygotowanie
- Chleb kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące)
- Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Sałatę szatkujemy
- Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Ogórka kroimy w cienkie plasterki
- Kukurydzę odsączamy z zalewy
- W naczyniu układamy warstwami sałatę, marchew, ogórka i kukurydzę
- Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy
- Następnie nakładamy sos na wierzch sałatki, miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
- Pomidory kroimy w ćwiartki
- Sałatkę wyciągamy z lodówki i na jej wierzchu układamy pomidory i posypujemy ją grzankami oraz posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Rukola (60 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Ser feta (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Orzech włoski (8 g)
- Siemię lniane (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa pieczone a’la grillowane
Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je. Posolone warzywa polewamy…
WIĘCEJ >Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…
WIĘCEJ >Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki
Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)
Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką
WIĘCEJ >