fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatkowy przekładaniec

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ca93ccc-a32c-4f41-af99-e375ee06e531
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatkowy przekładaniec

Przygotowanie

  • Chleb kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące)
  • Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Sałatę szatkujemy
  • Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ogórka kroimy w cienkie plasterki
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy
  • W naczyniu układamy warstwami sałatę, marchew, ogórka i kukurydzę
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie nakładamy sos na wierzch sałatki, miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
  • Pomidory kroimy w ćwiartki
  • Sałatkę wyciągamy z lodówki i na jej wierzchu układamy pomidory i posypujemy ją grzankami oraz posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut, do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Rukola (60 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Ser feta (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Orzech włoski (8 g)
  • Siemię lniane (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je. Posolone warzywa polewamy…

WIĘCEJ >

Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki

Kapustę pekińską siekamy dość drobno. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki,…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)

Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką

WIĘCEJ >