fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatkowy przekładaniec

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-148
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatkowy przekładaniec

Przygotowanie

  • Chleb kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące)
  • Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Sałatę szatkujemy
  • Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Ogórka kroimy w cienkie plasterki
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy
  • W naczyniu układamy warstwami sałatę, marchew, ogórka i kukurydzę
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie nakładamy sos na wierzch sałatki, miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
  • Pomidory kroimy w ćwiartki
  • Sałatkę wyciągamy z lodówki i na jej wierzchu układamy pomidory i posypujemy ją grzankami oraz posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (400 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Sałata lodowa (200 g)
  • Majonez (120 g)
  • Ogórek długi (100 g)
  • Jogurt naturalny (50 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Ręcznik papierowy, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nadziewany bakłażan

Paprykę kroimy w paski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana kroimy w plastry (z jednej sztuki bakłażana powinno wyjść 8 plastrów) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >

Placuszki bez glutenu, bez jaj

Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…

WIĘCEJ >

Owsianka z owocami

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości płatków) Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Kiwi obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >