Sałatkowy przekładaniec

Sałatkowy przekładaniec
Przygotowanie
- Chleb kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące)
- Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Sałatę szatkujemy
- Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Ogórka kroimy w cienkie plasterki
- Kukurydzę odsączamy z zalewy
- W naczyniu układamy warstwami sałatę, marchew, ogórka i kukurydzę
- Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy
- Następnie nakładamy sos na wierzch sałatki, miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
- Pomidory kroimy w ćwiartki
- Sałatkę wyciągamy z lodówki i na jej wierzchu układamy pomidory i posypujemy ją grzankami oraz posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Rukola (60 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Ser feta (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Orzech włoski (8 g)
- Siemię lniane (5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.