fbpx
logo
Szukaj
open close

Sandacz na purée z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09159e05-d5d7-44e4-bab7-0dc77de224ce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sandacz na purée z kalafiora

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem (oliwą) i posypujemy z każdej strony przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
  • Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12 minut (do miękkości)
  • Następnie kalafior przenosimy do blendera, dodajemy tłuszcz (olej i masło), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Na talerzu układamy szpinak oraz pokrojone warzywa i całość skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok kładziemy rybę i purée

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ryb.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Szpinak (35 g)
  • Masło (30 g)
  • Olej MCT (10 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sandacz, ziemniaki, brokuł

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Piekarnik nagrzewamy do (…)

WIĘCEJ >

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym (…)

WIĘCEJ >

Sandacz z puree z kalafiora

Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na (…)

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek (…)

WIĘCEJ >

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu (…)

WIĘCEJ >