fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sandacz na purée z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c09159e05-d5d7-44e4-bab7-0dc77de224ce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sandacz na purée z kalafiora

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem (oliwą) i posypujemy z każdej strony przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
  • Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12 minut (do miękkości)
  • Następnie kalafior przenosimy do blendera, dodajemy tłuszcz (olej i masło), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Na talerzu układamy szpinak oraz pokrojone warzywa i całość skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok kładziemy rybę i purée

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych ryb.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
  • Kalafior (200 g)
  • Szpinak (35 g)
  • Masło (30 g)
  • Olej MCT (10 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >

Kotlety z łososia i ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w ćwiartki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Do rondla wlewamy mleko, dodajemy rybę…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa ze słodką polewą

Ananasa, mango i banany obieramy Ananasa i mango kroimy w kostkę, a banana w plasterki Do miski wkładamy owoce mrożone i odstawiamy do rozmrożenia, gdy zmiękną – przenosimy je razem z sokiem do robota kuchennego…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado i żurawiny

W miseczce mieszamy składniki na sos W dużej misce układamy szpinak Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, żurawinę oraz orzechy Polewamy sosem

WIĘCEJ >