fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sandacz, ziemniaki, brokuł

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd31df7a5-1c2e-4059-8d4a-3aaeeae77e16
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sandacz, ziemniaki, brokuł

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy rybę, polewamy tłuszczem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut, a następnie odcedzamy
  • Koper siekamy
  • Na talerz nakładamy ziemniaki, brokuł oraz rybę i całość posypujemy koperkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sandacz (świeży) (230 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Brokuł (100 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut (tak aby były miękkie, ale nadal „chrupiące”) Następnie kalafior z brokułem odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Piekarnik rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z szynki i ananasa

Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…

WIĘCEJ >

Deser jabłkowo-limonkowy

Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut Ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia Zawartość rondla przelewamy do pojemnika do mrożenia, dolewamy sok…

WIĘCEJ >

Borówki

Borówki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >