Sandacz z puree z kalafiora
Sandacz z puree z kalafiora
Przygotowanie
- Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami
- Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut
- Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z olejem MCT, masłem, czosnkiem i przyprawami
- Blendujemy do powstania masy o konsystencji puree
- Podajemy na talerzu z sandaczem i ogórkami kiszonymi
- Posypujemy natką pietruszki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by sięgać po ryby jak najlepszej jakości – dziko żyjące i pochodzące z dużych akwenów morskich.
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Kalafior (świeży) (200 g)
- Sandacz (świeży) (200 g)
- Pomidor (świeży) (170 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Sałata rzymska (70 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Natka pietruszki (świeża) (12 g)
- Olej MCT (15 ml)
- Sok z cytryny (6 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…
WIĘCEJ >Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…
WIĘCEJ >Sałatka z kalafiora i batatu
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szynkę kroimy…
WIĘCEJ >