Sandacz z puree z kalafiora
Sandacz z puree z kalafiora
Przygotowanie
- Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami
- Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut
- Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z olejem MCT, masłem, czosnkiem i przyprawami
- Blendujemy do powstania masy o konsystencji puree
- Podajemy na talerzu z sandaczem i ogórkami kiszonymi
- Posypujemy natką pietruszki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by sięgać po ryby jak najlepszej jakości – dziko żyjące i pochodzące z dużych akwenów morskich.
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W przepisie można wykorzystać dowolnego rodzaju rybę wedle uznania – wówczas przepis pozostanie podobny.
Rybę można również usmażyć jeśli ktoś tak woli, a kalafior ugotować. Kalafior można zastąpić ziemniakami.
Autor
Lista składników
- 200 g sandacza
- 1 łyżka oleju MCT (15 g)
- 3 różyczki kalafiora (200 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (2 g)
- 1 pęczek natki pietruszki (40 g)
- 2 ogórki kiszone (120 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
- 1 pomidor (170 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosa ryżowa na mleku kokosowym
W garnku na średnim ogniu delikatnie prażymy wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając Wiórki odstawiamy do wystudzenia Do garnka wlewamy szklankę wody, mleko kokosowe, komosę ryżową, syrop klonowy i doprowadzamy do wrzenia Po zagotowaniu…
WIĘCEJ >Burger wieprzowy z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie na sałacie
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…
WIĘCEJ >Boczniaki w jajku z miksem sałat
Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…
WIĘCEJ >