fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sandacz z puree z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2415bf1-8967-44a2-b27d-517df50bf7e1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sandacz z puree z kalafiora

Przygotowanie

  • Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami
  • Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut
  • Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z olejem MCT, masłem, czosnkiem i przyprawami
  • Blendujemy do powstania masy o konsystencji puree
  • Podajemy na talerzu z sandaczem i ogórkami kiszonymi
  • Posypujemy natką pietruszki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by sięgać po ryby jak najlepszej jakości – dziko żyjące i pochodzące z dużych akwenów morskich.

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W przepisie można wykorzystać dowolnego rodzaju rybę wedle uznania – wówczas przepis pozostanie podobny.

Rybę można również usmażyć jeśli ktoś tak woli, a kalafior ugotować. Kalafior można zastąpić ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g sandacza
  • 1 łyżka oleju MCT (15 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (2 g)
  • 1 pęczek natki pietruszki (40 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
  • 1 pomidor (170 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosa ryżowa na mleku kokosowym

W garnku na średnim ogniu delikatnie prażymy wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając Wiórki odstawiamy do wystudzenia Do garnka wlewamy szklankę wody, mleko kokosowe, komosę ryżową, syrop klonowy i doprowadzamy do wrzenia Po zagotowaniu…

WIĘCEJ >

Burger wieprzowy z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Boczniaki w jajku z miksem sałat

Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…

WIĘCEJ >