fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sandacz z puree z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2415bf1-8967-44a2-b27d-517df50bf7e1

Sandacz z puree z kalafiora

Przygotowanie

  • Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami
  • Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut
  • Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z olejem MCT, masłem, czosnkiem i przyprawami
  • Blendujemy do powstania masy o konsystencji puree
  • Podajemy na talerzu z sandaczem i ogórkami kiszonymi
  • Posypujemy natką pietruszki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by sięgać po ryby jak najlepszej jakości – dziko żyjące i pochodzące z dużych akwenów morskich.

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W przepisie można wykorzystać dowolnego rodzaju rybę wedle uznania – wówczas przepis pozostanie podobny.

Rybę można również usmażyć jeśli ktoś tak woli, a kalafior ugotować. Kalafior można zastąpić ziemniakami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g sandacza
  • 1 łyżka oleju MCT (15 g)
  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (2 g)
  • 1 pęczek natki pietruszki (40 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
  • 1 pomidor (170 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Wkładka do gotowania na parze
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem (z wywarem kostnym)

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >