Seler zapiekany z trybulą
Seler zapiekany z trybulą
Przygotowanie
- Seler kroimy na ćwiartki i obieramy
- Ćwiartki selera kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm
- Następnie gotujemy seler na parze przez ok. 5-6 minut
- Po tym czasie wyciągamy delikatnie seler z garnka i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Trybulę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Listki trybuli odrywamy od łodyżek i drobno siekamy
- Śmietanę i mleko wlewamy do miski, dodajemy posiekaną trybulę i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy przyprawy i ponownie całość dokładnie mieszamy
- Plastry selera układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i posypujemy trybulą
- Czynności powtarzamy do momentu, aż składniki się skończą
- Ostatnią warstwą powinien być sos
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z selerem.
Autor
Lista składników
- Seler korzeń (800 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Mleko krowie (100 g)
- Trybula (świeża) (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Krem selerowy
Warzywa obieramy i dokładnie myjemy Ziemniaki z selerem kroimy w kostkę Por kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy (sól), mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 15…
WIĘCEJ >Surówka z selera z rodzynkami i orzechami
Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…
WIĘCEJ >Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym
Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…
WIĘCEJ >Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >