fbpx
logo
Szukaj
open close

Seler zapiekany z trybulą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfdf7cadf-36c8-4f10-bdaf-698148a86f09
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Seler zapiekany z trybulą

Przygotowanie

  • Seler kroimy na ćwiartki i obieramy
  • Ćwiartki selera kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm
  • Następnie gotujemy seler na parze przez ok. 5-6 minut
  • Po tym czasie wyciągamy delikatnie seler z garnka i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Trybulę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Listki trybuli odrywamy od łodyżek i drobno siekamy
  • Śmietanę i mleko wlewamy do miski, dodajemy posiekaną trybulę i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy przyprawy i ponownie całość dokładnie mieszamy
  • Plastry selera układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i posypujemy trybulą
  • Czynności powtarzamy do momentu, aż składniki się skończą
  • Ostatnią warstwą powinien być sos
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z selerem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Seler korzeń (800 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Trybula (świeża) (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krem selerowy

Warzywa obieramy i dokładnie myjemy Ziemniaki z selerem kroimy w kostkę Por kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło (…)

WIĘCEJ >

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić (…)

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie (…)

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku (…)

WIĘCEJ >