Krem selerowy
Krem selerowy
Przygotowanie
- Warzywa obieramy i dokładnie myjemy
- Ziemniaki z selerem kroimy w kostkę
- Por kroimy w plasterki
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
- Wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy (sól), mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
- Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości warzyw)
- Garnek ściągamy z kuchenki, dolewamy śmietankę i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Gotowy krem stawiamy z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy (nie gotujemy)
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
- Krem nalewamy do misek i podajemy ze startym serem oraz posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup krem.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (2000 ml)
- Seler korzeń (500 g)
- Ziemniak (300 g)
- Śmietanka kremówka 30% (240 ml)
- Por (140 g)
- Ser Parmezan (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Minestrone z kaszą
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy (sól) i doprowadzamy do wrzenia Wsypujemy kaszę jęczmienną i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut Dodajemy kaszę jaglaną oraz orkisz i gotujemy przez ok. 15 minut Z…
WIĘCEJ >Zupa wędzona
Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…
WIĘCEJ >Kurczak w białym chilli na rosole
Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do…
WIĘCEJ >Wegetariański rosół
Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do…
WIĘCEJ >