fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem selerowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c561b4661-8e67-4fec-adda-05af9eb797f9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem selerowy

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy i dokładnie myjemy
  • Ziemniaki z selerem kroimy w kostkę
  • Por kroimy w plasterki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy (sól), mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości warzyw)
  • Garnek ściągamy z kuchenki, dolewamy śmietankę i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Gotowy krem stawiamy z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy (nie gotujemy)
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Krem nalewamy do misek i podajemy ze startym serem oraz posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup krem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bulion jarski (2000 ml)
  • Seler korzeń (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (240 ml)
  • Por (140 g)
  • Ser Parmezan (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Minestrone z kaszą

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy (sól) i doprowadzamy do wrzenia Wsypujemy kaszę jęczmienną i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut Dodajemy kaszę jaglaną oraz orkisz i gotujemy przez ok. 15 minut Z…

WIĘCEJ >

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >

Kurczak w białym chilli na rosole

Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do…

WIĘCEJ >

Wegetariański rosół

Marchewkę, pietruszkę i selera dokładnie szorujemy, nie obieramy i wkładamy do dużego garnka Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (dodadzą pięknego koloru), a wnętrze cebul kroimy na pół i każdą opalamy nad ogniem kuchenki do…

WIĘCEJ >