fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem selerowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c561b4661-8e67-4fec-adda-05af9eb797f9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem selerowy

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy i dokładnie myjemy
  • Ziemniaki z selerem kroimy w kostkę
  • Por kroimy w plasterki
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy (sól), mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut (do miękkości warzyw)
  • Garnek ściągamy z kuchenki, dolewamy śmietankę i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Gotowy krem stawiamy z powrotem na kuchenkę i podgrzewamy (nie gotujemy)
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Krem nalewamy do misek i podajemy ze startym serem oraz posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup krem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bulion jarski (2000 ml)
  • Seler korzeń (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (240 ml)
  • Por (140 g)
  • Ser Parmezan (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Misa smakowitości

Falafel Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy wodę i odstawiamy na ok. 10-12 godz. (ilość wody powinna być ok. 5 cm powyżej poziomu ciecierzycy) Po tym czasie odcedzamy ciecierzycę i przenosimy do miski Cebulę oraz czosnek…

WIĘCEJ >

Zupa rzodkiewkowa

Rzodkiewki dokładnie oczyszczamy Dymkę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy dymkę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dolewamy bulion i zagotowujemy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Do…

WIĘCEJ >

Serce wołowe po baskijsku

Do garnka wkładamy serce, zalewamy zimną wodą, dodajemy posiekaną cebulę (białą) oraz przyprawy (pieprz ziarnisty, goździki i czosnek) i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (ok. 2-2,5…

WIĘCEJ >

Ciastka z owocami na ciepło

Żółtko rozmącamy z wodą (1/3 ilości) Owoce przenosimy do miski, dodajemy połowę cukru pudru oraz mąkę i dokładnie mieszamy Następnie przenosimy zawartość miski do rondla i stawiamy na średnim ogniu Dolewamy pozostałą wodę, dodajemy skórkę…

WIĘCEJ >