Krem z pomidorów z bazylią
Krem z pomidorów z bazylią
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki
- W rondlu rozpuszczamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion i pomidory, dodajemy przecier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
- Połowę zieleniny drobno siekamy i dodajemy do zupy
- Zawartość rondla blendujemy na jednolity krem, a następnie przelewamy zupę przez gęste sito do czystego rondla
- Rozprowadzamy po zupie śmietanę i podgrzewamy (nie zagotowujemy)
- Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy pozostałą zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (500 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (100 g)
- Śmietana 18% (75 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Masło (15 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Bazylia (świeża) (9 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gofry gryczane
Kaszę wsypujemy do blendera i mielimy Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą) i ponownie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy…
WIĘCEJ >Twarożek ze słonecznika
Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską
Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…
WIĘCEJ >Kurczak w szafranowym bulionie
Ze skrzydełek usuwamy końcówki i kroimy w stawie na pół Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie odcedzamy i odkładamy Trawę cytrynową kroimy na kawałki Do rondla…
WIĘCEJ >