fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z pomidorów z bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2d7bae1e-038a-4b89-b604-c57a81186a60
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem z pomidorów z bazylią

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w plasterki
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion i pomidory, dodajemy przecier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Połowę zieleniny drobno siekamy i dodajemy do zupy
  • Zawartość rondla blendujemy na jednolity krem, a następnie przelewamy zupę przez gęste sito do czystego rondla
  • Rozprowadzamy po zupie śmietanę i podgrzewamy (nie zagotowujemy)
  • Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Masło (15 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Bakłażany kroimy w pół plastry Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami i pieczarkami

Pieczarki oczyszczamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu, ocet oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy miskę na ok. 6 godz. Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej wodzie…

WIĘCEJ >

Sałatka Cezara

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę i olej), dodajemy…

WIĘCEJ >

Ciasto marchewkowe

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach Do żółtek dodajemy miód i miksujemy Żółtka z miodem przelewamy do miski z…

WIĘCEJ >