fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem z pomidorów z bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2d7bae1e-038a-4b89-b604-c57a81186a60
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem z pomidorów z bazylią

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w plasterki
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion i pomidory, dodajemy przecier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Połowę zieleniny drobno siekamy i dodajemy do zupy
  • Zawartość rondla blendujemy na jednolity krem, a następnie przelewamy zupę przez gęste sito do czystego rondla
  • Rozprowadzamy po zupie śmietanę i podgrzewamy (nie zagotowujemy)
  • Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy pozostałą zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Masło (15 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gofry gryczane

Kaszę wsypujemy do blendera i mielimy Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą) i ponownie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >

Kurczak w szafranowym bulionie

Ze skrzydełek usuwamy końcówki i kroimy w stawie na pół Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie odcedzamy i odkładamy Trawę cytrynową kroimy na kawałki Do rondla…

WIĘCEJ >