Serowo-szpinakowe muszelki
Serowo-szpinakowe muszelki
Przygotowanie
- Szpinak grubo siekamy i przenosimy do miski
- Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski ze szpinakiem
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Do miski przelewamy pomidory, dodajemy przecier i mieszamy
- Następnie 2/3 powstałego sosu przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy
- Do miski ze szpinakiem dodajemy ricottę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową) i dokładnie mieszamy
- Muszelki makaronowe wypełniamy serowo-szpinakową masą i układamy na wierzchu masy pomidorowej, a następnie polewamy pozostałą masą pomidorową
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
- Następnie ściągamy folię aluminiową, posypujemy muszelki parmezanem i pieczemy jeszcze przez ok. 5-10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z makaronami.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Makaron pszenny (muszelki morskie) – bezjajeczny (250 g)
- Przecier pomidorowy (200 g)
- Szpinak (200 g)
- Ser Ricotta (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Ser Parmezan (30 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…
WIĘCEJ >Komosa ryżowa z owocami
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy
WIĘCEJ >Lasagne z brokułami
Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką Do rondla dolewamy wodę i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut Dodajemy szpinak…
WIĘCEJ >Miodowo-musztardowe udka z kurczaka
W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…
WIĘCEJ >