fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serowo-szpinakowe muszelki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-274
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Serowo-szpinakowe muszelki

Przygotowanie

  • Szpinak grubo siekamy i przenosimy do miski
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski ze szpinakiem
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do miski przelewamy pomidory, dodajemy przecier i mieszamy
  • Następnie 2/3 powstałego sosu przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy
  • Do miski ze szpinakiem dodajemy ricottę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową) i dokładnie mieszamy
  • Muszelki makaronowe wypełniamy serowo-szpinakową masą i układamy na wierzchu masy pomidorowej, a następnie polewamy pozostałą masą pomidorową
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Następnie ściągamy folię aluminiową, posypujemy muszelki parmezanem i pieczemy jeszcze przez ok. 5-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z makaronami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron pszenny (muszelki morskie) – bezjajeczny (250 g)
  • Przecier pomidorowy (200 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś z kurczaka w panierce z sałatką

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy wzdłuż na pół na dwa, cieńsze filety Następnie każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z każdej strony Przygotowujemy dwa…

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Bataty obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Następnie odciskamy nadmiar soku Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do batatów Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę i roztrzepujemy Masę jajeczną przelewamy…

WIĘCEJ >

Kanapki z warzywami, mozzarellą i wędzonym łososiem

Ogórka obieramy i kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Mozzarellę kroimy w plastry Kromki smarujemy tłuszczem, układamy na nich wszystkie warzywa oraz łososia i posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z łososiem

Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy, pomidorki kroimy na pół, a łososia – w paski. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy wg uznania.

WIĘCEJ >