fbpx
logo
Szukaj
open close

Serowo-szpinakowe muszelki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cff26ab3c-17db-429a-9ecb-2f714b9d4ed1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Serowo-szpinakowe muszelki

Przygotowanie

  • Szpinak grubo siekamy i przenosimy do miski
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski ze szpinakiem
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do miski przelewamy pomidory, dodajemy przecier i mieszamy
  • Następnie 2/3 powstałego sosu przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy
  • Do miski ze szpinakiem dodajemy ricottę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową) i dokładnie mieszamy
  • Muszelki makaronowe wypełniamy serowo-szpinakową masą i układamy na wierzchu masy pomidorowej, a następnie polewamy pozostałą masą pomidorową
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Następnie ściągamy folię aluminiową, posypujemy muszelki parmezanem i pieczemy jeszcze przez ok. 5-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z makaronami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron pszenny (muszelki morskie) – bezjajeczny (250 g)
  • Przecier pomidorowy (200 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż

Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, tłuszcz (masło) oraz wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy…

WIĘCEJ >

Kokosowe ciasto kakaowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Dodajemy kakao, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy cukier oraz przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy…

WIĘCEJ >

Tofucznica z cebulką i pomidorami

Cebulę siekamy Wrzucamy ją na patelnię i szklimy na złoty kolor Pomidory kroimy w kosteczkę Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory Dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną i odparuje z nich sok Do warzyw dodajemy…

WIĘCEJ >

Kurczak zawijany w boczku z warzywami na puree z batatów

Włączamy piekarnik na 170 stopni Kurczaka posolić i popieprzyć Na desce rozkładamy 3 plastry boczku jeden lekko zachodzący na drugi Plastry warzyw kroimy w słupki o grubości 1 cm Na boczku kładziemy pokrojone warzywa Na…

WIĘCEJ >