fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serowo-szpinakowe muszelki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cff26ab3c-17db-429a-9ecb-2f714b9d4ed1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Serowo-szpinakowe muszelki

Przygotowanie

  • Szpinak grubo siekamy i przenosimy do miski
  • Jajo wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy, a następnie przelewamy do miski ze szpinakiem
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do miski przelewamy pomidory, dodajemy przecier i mieszamy
  • Następnie 2/3 powstałego sosu przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy
  • Do miski ze szpinakiem dodajemy ricottę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową) i dokładnie mieszamy
  • Muszelki makaronowe wypełniamy serowo-szpinakową masą i układamy na wierzchu masy pomidorowej, a następnie polewamy pozostałą masą pomidorową
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Następnie ściągamy folię aluminiową, posypujemy muszelki parmezanem i pieczemy jeszcze przez ok. 5-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z makaronami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron pszenny (muszelki morskie) – bezjajeczny (250 g)
  • Przecier pomidorowy (200 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Ser Ricotta (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z owocami

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Lasagne z brokułami

Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do rondla z marchewką Do rondla dolewamy wodę i gotujemy warzywa pod przykryciem przez ok. 5 minut Dodajemy szpinak…

WIĘCEJ >

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…

WIĘCEJ >