fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Śliwkowa kasza gryczana z daktylami i cynamonem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-43

Śliwkowa kasza gryczana z daktylami i cynamonem

Przygotowanie

  • Kaszę przesypujemy do garnka
  • Zalewamy mlekiem
  • Podgrzewamy
  • Dodajemy daktyle, kakao, cynamon, szczyptę soli
  • Gotujemy na małym ogniu przez 20 min
  • Od czasu do czasu mieszamy
  • Gdy kasza zmięknie i wchłonie mleko wrzucamy śliwki
  • Mieszamy i chwilę dusimy
  • Do gotowej kaszy dodajemy masło migdałowe
  • Dodatkowo możemy posypać posiekanymi migdałami

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu możemy dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej (90 g)
  • 2 szklanki mleka kokosowego (460 ml)
  • 15 suszonych daktyli (75 g)
  • Świeże lub mrożone śliwki (100 g)
  • 1 łyżka kakao w proszku (10 g)
  • 1 łyżka masła migdałowego (10 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rozgrzewająca wołowina

Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano…

WIĘCEJ >

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…

WIĘCEJ >