fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodki popcorn z orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c50bb4317-8ab3-4dc7-a680-2b1ae03a82d5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodki popcorn z orzechami

Przygotowanie

  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy kukurydzę, przykrywamy rondel pokrywką i zostawiamy na średnim ogniu, do momentu, aż z większości ziaren powstanie popcorn
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do osobnego rondla wkładamy tłuszcz (margarynę) oraz miód i podgrzewamy na małym ogniu
  • Popcorn przesypujemy do miski, dodajemy orzechy, całość polewamy tłuszczem z miodem i dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Popcorn z orzechami rozkładamy na papierze i pieczemy przez ok. 10 minut, poruszając blachą po ok. 5 minutach
  • Następnie przenosimy popcorn z orzechami do miski i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Orzech ziemny (100 g)
  • Kukurydza – suche ziarno (50 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru

Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki.  Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z bakłażanem

Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…

WIĘCEJ >

Sałatka z melona z miętą

Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (aby połowa płynu wyparowała) Następnie przelewamy syrop do miski i odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia Dodajemy sok z limonki oraz posiekaną…

WIĘCEJ >

Mango i ryż

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mango obieramy i kroimy w kostkę lub odcinamy część owocu przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki (tak odcinamy obie części owocu) Z plastra z pestką…

WIĘCEJ >