Słodki popcorn z orzechami
Słodki popcorn z orzechami
Przygotowanie
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy kukurydzę, przykrywamy rondel pokrywką i zostawiamy na średnim ogniu, do momentu, aż z większości ziaren powstanie popcorn
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do osobnego rondla wkładamy tłuszcz (margarynę) oraz miód i podgrzewamy na małym ogniu
- Popcorn przesypujemy do miski, dodajemy orzechy, całość polewamy tłuszczem z miodem i dokładnie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Popcorn z orzechami rozkładamy na papierze i pieczemy przez ok. 10 minut, poruszając blachą po ok. 5 minutach
- Następnie przenosimy popcorn z orzechami do miski i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Orzech nerkowca (100 g)
- Orzech ziemny (100 g)
- Kukurydza – suche ziarno (50 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru
Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy…
WIĘCEJ >Wolnowarzona karkówka z bakłażanem
Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…
WIĘCEJ >Sałatka z melona z miętą
Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (aby połowa płynu wyparowała) Następnie przelewamy syrop do miski i odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia Dodajemy sok z limonki oraz posiekaną…
WIĘCEJ >Mango i ryż
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mango obieramy i kroimy w kostkę lub odcinamy część owocu przy samej pestce wzdłuż płaskiej strony pestki (tak odcinamy obie części owocu) Z plastra z pestką…
WIĘCEJ >