Słona i słodka granola
Słona i słodka granola
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 165 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wkładamy tłuszcz, a miskę wkładamy do mikrofalówki i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się roztopi
- Do miski z tłuszczem dosypujemy płatki, nasiona słonecznika, orzechy i przyprawy (sól), dolewamy syrop i całość dokładnie mieszamy
- Otrzymaną mieszaninę rozkładamy cienką, równą warstwą na papierze
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (w między czasie raz mieszamy)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia granoli.
Autor
Lista składników
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (220 g)
- Pestki słonecznika obrane (90 g)
- Syrop klonowy (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (55 g)
- Orzech włoski (25 g)
- Sól morska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…
WIĘCEJ >Pieczona dynia
Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…
WIĘCEJ >Tort czekoladowy bez mąki z sosem z owoców jagodowych
Tort Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Boki i dno tortownicy smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy tłuszczem W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i tłuszcz, często mieszając, aż połączą się w…
WIĘCEJ >Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym
1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…
WIĘCEJ >