fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smażony kurczak z sosem hoisin

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c343c3003-f406-42e8-8a57-5d0c76440a06
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Smażony kurczak z sosem hoisin

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę i chili drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż będzie miało złotobrązowy kolor)
  • Mięso przenosimy do miski, a z patelni odlewamy połowę tłuszczu
  • Na patelnię wrzucamy czosnek, cebulę, chili oraz imbir i smażymy przez ok. 30 sek., cały czas mieszając
  • Dodajemy orzechy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy z powrotem mięso i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Do miski wlewamy bulion, sos sojowy oraz sos hoisin i całość dokładnie mieszamy, po czym wlewamy na patelnię i smażymy przez ok. 3-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Danie możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Orzech ziemny (100 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos hoisin (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Stir-fried pak choi

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >

Ryż z owocami duszonymi na oleju kokosowym

Owoce kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej Podsmażamy owoce 3-4 min Dodajemy ryż Lekko solimy

WIĘCEJ >