Smażony kurczak z sosem hoisin
Smażony kurczak z sosem hoisin
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Cebulę i chili drobno siekamy
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż będzie miało złotobrązowy kolor)
- Mięso przenosimy do miski, a z patelni odlewamy połowę tłuszczu
- Na patelnię wrzucamy czosnek, cebulę, chili oraz imbir i smażymy przez ok. 30 sek., cały czas mieszając
- Dodajemy orzechy i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy z powrotem mięso i smażymy przez ok. 1 minutę
- Do miski wlewamy bulion, sos sojowy oraz sos hoisin i całość dokładnie mieszamy, po czym wlewamy na patelnię i smażymy przez ok. 3-4 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Danie możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (400 g)
- Orzech ziemny (100 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Cebula dymka (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sos hoisin (30 g)
- Chili (20 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Imbir korzeń (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.