Smoothie jagodowo – bananowe
Smoothie jagodowo – bananowe
Przygotowanie
- Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem
- Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji
Rady dietetyka
Jeśli jesteś na protokole autoimmunologicznym (AIP) – pomiń nasiona chia, nasiona konopi i jagody Goji. Więcej na temat tego sposobu żywienia przeczytasz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Zobacz również nasze inne przepisy na smoothie, znajdziesz je w przepisach powiązanych. Pamiętaj by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.
Autor
Lista składników
- 3 banany (360 g)
- 1 garści dowolnych świeżych lub mrożonych jagód (tu: dzikie leśne, mogą być również borówki) – 50 g
- 1 łyżka jagód Goji (15 g)
- 1 łyżka nasion chia (8 g)
- 1 łyżka nasion konopi (8 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- Opcjonalnie: łyżeczka proszku Maca i pół łyżeczki sproszkowanej Ashwagandhy
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mus czekoladowy z awokado
Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem
WIĘCEJ >Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi
Obieramy czosnek i kroimy w kostkę Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście Cukinię kroimy w plastry Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy…
WIĘCEJ >Bitki wołowe z pure z batata
Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy…
WIĘCEJ >