Smoothie jagodowo – bananowe
Smoothie jagodowo – bananowe
Przygotowanie
- Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem
- Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji
Rady dietetyka
Jeśli jesteś na protokole autoimmunologicznym (AIP) – pomiń nasiona chia, nasiona konopi i jagody Goji. Więcej na temat tego sposobu żywienia przeczytasz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Zobacz również nasze inne przepisy na smoothie, znajdziesz je w przepisach powiązanych. Pamiętaj by składniki dopasować do swojego planu odżywiania i nietolerancji. Piktogramy z rodzajem diety znajdziesz pod przepisami.
Autor
Lista składników
- 3 banany (360 g)
- 1 garści dowolnych świeżych lub mrożonych jagód (tu: dzikie leśne, mogą być również borówki) – 50 g
- 1 łyżka jagód Goji (15 g)
- 1 łyżka nasion chia (8 g)
- 1 łyżka nasion konopi (8 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- Opcjonalnie: łyżeczka proszku Maca i pół łyżeczki sproszkowanej Ashwagandhy
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bananowe kokosanki
Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…
WIĘCEJ >Sałatka Cezar
Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami Podaj na talerzu z pomidorkami…
WIĘCEJ >Chłodnik czereśniowy
Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści Rozrobioną skrobie wlewamy…
WIĘCEJ >Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…
WIĘCEJ >