fbpx
logo
Szukaj
open close

Steki wieprzowe z grilla z pieprzem i cytryną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c9d86ef-deb9-46ca-80b6-6861d1534197
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Steki wieprzowe z grilla z pieprzem i cytryną

Przygotowanie

  • Steki powinny być o grubości ok. 2,5 cm
  • Rozgrzewamy opiekacz
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
  • Do miski dodajemy przyprawy (tymianek i pieprz), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną
  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie nacieramy mięso sokiem z cytryny i smarujemy z każdej strony wcześniej przygotowaną marynatą
  • Mięso kładziemy na rozgrzany opiekacz i krótko opiekamy z każdej strony
  • Następnie posypujemy mięso skórką z cytryny i smarujemy pozostałą marynatą
  • Opiekacz zamykamy i pieczemy mięso przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (1000 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (80 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek suszony (6 g)
  • Cytryna – skórka (4.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Pieprz czerwony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Opiekacz, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kasza gryczana z kurkami

Kaszę gryczaną ugotować we wrzącej wodzie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Kurki wrzucić do miski i zalać zimną wodą, wyjąć grzyby i jeszcze dwa razy przepłukać Grzyby położyć…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka w ziemniaczanej panierce

Piersi kroimy wzdłuż, tak aby powstały cieńsze kawałki Następnie każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę siekamy i dodajemy do ziemniaków Do miski…

WIĘCEJ >

Risotto z groszkiem i szparagami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Tofu ze szpinakiem na brązowym ryżu

Tofu odsączamy i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, na nim kładziemy drugi kawałek ręcznika papierowego i przyciskamy drugim talerzem (pozostawiamy na ok. 30 minut, aby wyciekł z niego nadmiar wody – w między czasie…

WIĘCEJ >