fbpx
logo
Szukaj
open close

Steki wieprzowe z grilla z pieprzem i cytryną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c9d86ef-deb9-46ca-80b6-6861d1534197
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Steki wieprzowe z grilla z pieprzem i cytryną

Przygotowanie

  • Steki powinny być o grubości ok. 2,5 cm
  • Rozgrzewamy opiekacz
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
  • Do miski dodajemy przyprawy (tymianek i pieprz), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną
  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie nacieramy mięso sokiem z cytryny i smarujemy z każdej strony wcześniej przygotowaną marynatą
  • Mięso kładziemy na rozgrzany opiekacz i krótko opiekamy z każdej strony
  • Następnie posypujemy mięso skórką z cytryny i smarujemy pozostałą marynatą
  • Opiekacz zamykamy i pieczemy mięso przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (1000 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (80 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek suszony (6 g)
  • Cytryna – skórka (4.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Pieprz czerwony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Opiekacz, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Steki wołowe z pieprzem kajeńskim

Do miski wsypujemy przyprawy (paprykę, pieprz, tymianek, kmin i kolendrę) i dokładnie mieszamy Mięso kładziemy na talerz i posypujemy z (…)

WIĘCEJ >

Grillowane steki z soją i imbirem

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski (…)

WIĘCEJ >

Steki z papryką chili i kuskusem

Czosnek obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek, chili, tłuszcz (oliwę) oraz ocet i (…)

WIĘCEJ >

Orientalne steki teriyaki

Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy 1/3 ilości sosu sojowego i dokładnie mieszamy Do miski (…)

WIĘCEJ >

Steki z tuńczyka z sezamem

Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Rybę kroimy wzdłuż na pół (tak aby z kawałka powstały dwa cieńsze kawałki) (…)

WIĘCEJ >