Steki wieprzowe z grilla z pieprzem i cytryną
Steki wieprzowe z grilla z pieprzem i cytryną
Przygotowanie
- Steki powinny być o grubości ok. 2,5 cm
- Rozgrzewamy opiekacz
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
- Do miski dodajemy przyprawy (tymianek i pieprz), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie nacieramy mięso sokiem z cytryny i smarujemy z każdej strony wcześniej przygotowaną marynatą
- Mięso kładziemy na rozgrzany opiekacz i krótko opiekamy z każdej strony
- Następnie posypujemy mięso skórką z cytryny i smarujemy pozostałą marynatą
- Opiekacz zamykamy i pieczemy mięso przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (1000 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
- Sok z cytryny (bio) (80 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek suszony (6 g)
- Cytryna – skórka (4.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Pieprz czerwony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaron z kiełbaskami i warzywami
Kiełbasy, papryki i cukinię kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Krewetki z curry ogórkowe
Cebulę obieramy i 3/4 ilości drobno siekamy, a 1/4 kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i 2/3 ilości drobno siekamy, a 1/3 kroimy w cienkie plasterki Chili drobno siekamy (nasiona wcześniej usuwamy) Do rondla wrzucamy…
WIĘCEJ >Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…
WIĘCEJ >Kotlety wieprzowe z cydrem
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Następnie ściągamy mięso z patelni i…
WIĘCEJ >