Steki wołowe z pieprzem kajeńskim
Steki wołowe z pieprzem kajeńskim
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy przyprawy (paprykę, pieprz, tymianek, kmin i kolendrę) i dokładnie mieszamy
- Mięso kładziemy na talerz i posypujemy z każdej strony przyprawami, a następnie zawijamy w folię i odkładamy na ok. 1 godz.
- Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, zawijamy w folię i odkładamy na ok. 5 minut
- Pomidory z ogórkiem kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Mięso kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien
- Na talerzach układamy warzywa i skrapiamy pozostałym tłuszczem, a na wierzch kładziemy kawałki mięsa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (750 g)
- Pomidor (680 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz kajeński (3 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pomidorowa wołowina z cukinią
Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…
WIĘCEJ >Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – pies
Paprykę czerwoną kroimy w półokrągłe słupki Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt uszu Rzodkiewkę kroimy w plastry i pół plastry Z oliwki wycinamy nos i oczy Z papryki żółtej wycinamy trójkąt Wszystkie składniki układamy…
WIĘCEJ >