fbpx
logo
Szukaj
open close

Steki wołowe z pieprzem kajeńskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7093eb1-a5e8-44cc-b1e4-a44f298e954f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Steki wołowe z pieprzem kajeńskim

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy przyprawy (paprykę, pieprz, tymianek, kmin i kolendrę) i dokładnie mieszamy
  • Mięso kładziemy na talerz i posypujemy z każdej strony przyprawami, a następnie zawijamy w folię i odkładamy na ok. 1 godz.
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, zawijamy w folię i odkładamy na ok. 5 minut
  • Pomidory z ogórkiem kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Mięso kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien
  • Na talerzach układamy warzywa i skrapiamy pozostałym tłuszczem, a na wierzch kładziemy kawałki mięsa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Pomidor (680 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki pieczemy około 30 minut.

WIĘCEJ >

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – pies

Paprykę czerwoną kroimy w półokrągłe słupki Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt uszu Rzodkiewkę kroimy w plastry i pół plastry Z oliwki wycinamy nos i oczy Z papryki żółtej wycinamy trójkąt Wszystkie składniki układamy…

WIĘCEJ >