Steki wołowe z pieprzem kajeńskim
Steki wołowe z pieprzem kajeńskim
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy przyprawy (paprykę, pieprz, tymianek, kmin i kolendrę) i dokładnie mieszamy
- Mięso kładziemy na talerz i posypujemy z każdej strony przyprawami, a następnie zawijamy w folię i odkładamy na ok. 1 godz.
- Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz, zawijamy w folię i odkładamy na ok. 5 minut
- Pomidory z ogórkiem kroimy w plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Mięso kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien
- Na talerzach układamy warzywa i skrapiamy pozostałym tłuszczem, a na wierzch kładziemy kawałki mięsa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (750 g)
- Pomidor (340 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz kajeński (3 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko
Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki
WIĘCEJ >Parówki, masło, ogórek kiszony
Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ogórki kroimy w paski Koper siekamy Na talerzu układamy parówki, ogórki i masło posypane koperkiem
WIĘCEJ >Zupa dyniowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Dynię obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy dynię i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Warzywa oprószamy mąką…
WIĘCEJ >Ryż pomarańczowo-miętowy
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy orzechy i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty (do momentu,…
WIĘCEJ >