fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Steki wołowe z pieprzem kajeńskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7093eb1-a5e8-44cc-b1e4-a44f298e954f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Steki wołowe z pieprzem kajeńskim

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy przyprawy (paprykę, pieprz, tymianek, kmin i kolendrę) i dokładnie mieszamy
  • Mięso kładziemy na talerz i posypujemy z każdej strony przyprawami, a następnie zawijamy w folię i odkładamy na ok. 1 godz.
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą), kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, zawijamy w folię i odkładamy na ok. 5 minut
  • Pomidory z ogórkiem kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Mięso kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien
  • Na talerzach układamy warzywa i skrapiamy pozostałym tłuszczem, a na wierzch kładziemy kawałki mięsa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Pomidor (680 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z pomidorów i papryki

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….

WIĘCEJ >

Gulasz z golonki i fasoli

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liść laurowy i goździki) i smażymy przez ok. 4-5 minut Dodajemy sos worcestershire, przecier pomidorowy, cukier oraz golonkę,…

WIĘCEJ >

Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy wzdłuż na pół tworząc filety Na papier układamy filety i posypujemy z każdej…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięcia z jajem sadzonym

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jajo, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka) Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt noska i nóżek Na kanapkę nakładamy jajo,…

WIĘCEJ >