fbpx
logo
Szukaj
open close

Steki z papryką chili i kuskusem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0d135518-ccbd-4d46-8939-f226f63f4608
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Steki z papryką chili i kuskusem

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Chili drobno siekamy
  • Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek, chili, tłuszcz (oliwę) oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Do żaroodpornej miski wsypujemy kuskus, dodajemy przyprawy (paprykę) i tłuszcz (masło), po czym dolewamy wrzącą wodę i energicznie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i odkładamy na ok. 10 minut
  • Po tym czasie spulchniamy kuskus widelcem i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 5 minut
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzach i podajemy z kuskusem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Woda (250 ml)
  • Kuskus (185 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Chili (20 g)
  • Masło (15 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza jaglana z warzywami

Pora i marchewkę kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa Dusimy kilka min na średnim ogniu Dodajemy kaszę jaglaną i bulion warzywny Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Pikantna potrawka z bakłażana

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażana kroimy…

WIĘCEJ >

Kasza z fasolką szparagową, rzodkiewką i pestkami dyni

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 2-3 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek siekamy Kaszę i fasolkę…

WIĘCEJ >

Chińskie bułki z wieprzowiną

Mięso kroimy w kostkę Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy (paprykę, sól i pieprz) i smażymy przez ok. 7-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy mięso do miski Do osobnej…

WIĘCEJ >