fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Steki z papryką chili i kuskusem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-363
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Steki z papryką chili i kuskusem

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Chili drobno siekamy
  • Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek, chili, tłuszcz (oliwę) oraz ocet i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Do żaroodpornej miski wsypujemy kuskus, dodajemy przyprawy (paprykę) i tłuszcz (masło), po czym dolewamy wrzącą wodę i energicznie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i odkładamy na ok. 10 minut
  • Po tym czasie spulchniamy kuskus widelcem i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 5 minut
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzach i podajemy z kuskusem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Woda (250 ml)
  • Kuskus (185 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Chili (20 g)
  • Masło (15 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane purée z ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ziemniaki odcedzamy i przenosimy…

WIĘCEJ >

Truskawki przekładane czekoladowym musem

Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez około 15 minut. Awokado obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wrzucamy po kolei namoczone daktyle, karob, śmietankę kokosową (tylko ściętą część, która wydzieliła się po 24h stania w lodówce)…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę Gotujemy 8 min i przekładamy na sito Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >