Surówka marchewkowa z rukolą
Surówka marchewkowa z rukolą
Przygotowanie
- Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy miód oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Surówkę polewamy sosem
- Len prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty i posypujemy nim surówkę
- Na wierzch surówki kładziemy rukolę i całość lekko mieszamy
- Do sałatki opcjonalnie możemy dodać seler i żurawinę
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia surówek.
Autor
Lista składników
- Marchew (180 g)
- Rukola (20 g)
- Miód lipowy (12 g)
- Len odtłuszczony (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka warzywna z pomidorem
Pomidora kroimy w cząstki Paprykę kroimy w paski Ogórka kroimy w pół plastry Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem
WIĘCEJ >Marchewka po marokańsku
Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół, a połowę czosnku kroimy w plasterki Do rondla wlewamy wodę, wkładamy marchewki i połówki czosnku Dodajemy…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami i ogórkami
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Rzodkiewki i ogórki kroimy w plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ziemniaki odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy…
WIĘCEJ >Sałatka fasolowa z ziołami
Fasolę z soczewicą odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy każdy strąk na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Zieleninę…
WIĘCEJ >