fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Lekka surówka z kapusty

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-149
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lekka surówka z kapusty

Przygotowanie

  • Kapusty szatkujemy i przenosimy na sitko
  • Następnie posypujemy kapustę solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut (od czasu do czasu potrząsamy sitkiem)
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę oraz zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Kapustę dokładnie płuczemy i odsączamy z wody, a następnie przenosimy na ręcznik papierowy, przykrywamy drugim kawałkiem i ugniatamy tak, aby usunąć jak najwięcej wody
  • Kapustę przenosimy do miski z marchewką i dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy majonez oraz musztardę i dokładnie mieszamy
  • Surówkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia surówek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta czerwona (200 g)
  • Kapusta biała (200 g)
  • Majonez (100 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Sól morska (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Ręcznik papierowy, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina z sezamem

Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękł Następnie makaron odcedzamy, kroimy na krótsze kawałki i odstawiamy Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Mięso i paprykę kroimy w…

WIĘCEJ >

Pieczarki z sosem tatarskim

Pieczarki Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy nóżki i wyrzucamy Przygotowujemy 3 miski, do jednej wsypujemy mąkę, do…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – jesień

Wszystkie owoce umyć Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić kostkę Gruszkę pokroić w kostkę Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >