fbpx
logo
Szukaj
open close

Lekka surówka z kapusty

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f77e529-1aeb-446a-834e-67235b124941
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Lekka surówka z kapusty

Przygotowanie

  • Kapusty szatkujemy i przenosimy na sitko
  • Następnie posypujemy kapustę solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut (od czasu do czasu potrząsamy sitkiem)
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Cebulę oraz zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Kapustę dokładnie płuczemy i odsączamy z wody, a następnie przenosimy na ręcznik papierowy, przykrywamy drugim kawałkiem i ugniatamy tak, aby usunąć jak najwięcej wody
  • Kapustę przenosimy do miski z marchewką i dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy majonez oraz musztardę i dokładnie mieszamy
  • Surówkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia surówek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta czerwona (200 g)
  • Kapusta biała (200 g)
  • Majonez (100 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Sól morska (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Ręcznik papierowy, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ananas

Ananasa obrać i pokroić w kostkę

WIĘCEJ >

Żeberka z grilla w syropie klonowym

Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza żeberkami) i całość dokładnie mieszamy Płaty żeber kroimy na pojedyncze żeberka, wkładamy do miski z marynatą i całość dokładnie mieszamy, tak…

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >

Rolki nori z owocami morza

Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…

WIĘCEJ >