Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki
Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki
Przygotowanie
- Kapustę pekińską siekamy dość drobno.
- Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki.
- Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie.
- Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki, sól i zioła.
- Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem i mieszamy.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Kapusta pekińska (150 g)
- Awokado (70 g)
- Sok z limonki (45 g)
- Kiełki rzodkiewki (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Bazylia suszona (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z mlekiem roślinnym i orzechami włoskimi
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy orzechami
WIĘCEJ >Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie Migdały…
WIĘCEJ >Pieczone warzywa 2
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut
WIĘCEJ >Pasta brokułowo – kokosowa
Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.
WIĘCEJ >