Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki
Surówka z kapusty pekińskiej z awokado, kiełkami rzodkiewki
Przygotowanie
- Kapustę pekińską siekamy dość drobno.
- Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki.
- Kiełki rzodkiewki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie.
- Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy oliwę, sok z limonki, sól i zioła.
- Wszystkie składniki łączymy, polewamy sosem i mieszamy.
Rady dietetyka
Surówkę możesz polać zamiast oliwy, np. olejem lnianym.
Uwagi
Surówkę możesz skomponować z dowolnych, ulubionych warzyw.
Autor
Lista składników
- 2-3 liście kapusty pekińskiej (150 g)
- ½ awokado (70 g)
- 1 garść kiełków rzodkiewki (ok. 20 g)
- Sok z 1 limonki (100 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Dozwolone zioła, np. bazylia (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta marchewkowo-daktylowa
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka
Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…
WIĘCEJ >Jaglanka z borówkami i płatkami migdała
Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść borówek i posypujemy płatkami migdałowymi
WIĘCEJ >