Szaszłyki jagnięce z pomarańczami
Szaszłyki jagnięce z pomarańczami
Przygotowanie
- Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
- Następnie przenosimy mięso do miski z marynatą i wszystko dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- Pomarańczę obieramy i usuwamy błony
- Na patyki do szaszłyków nabijamy kawałki mięsa na przemian z cząstkami pomarańczy i oprószamy przyprawami (kolendrą i kminem)
- Rozgrzewamy grill
- Na rozgrzany grill kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 10-15 minut z każdej strony
- Szaszłyki posypujemy posiekaną zieleninę (koperkiem)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Kurczak wątróbka (500 g)
- Pomarańcza (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (15 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
- Kmin rzymski (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Czipsy z topinambura
Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…
WIĘCEJ >Grillowany stek z pieczarkami
Imbir z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dolewamy sos sojowy i tłuszcz (olej), dodajemy cukier i dokładnie mieszamy Do naczynia płaskiego (niemetalowego) wkładamy mięso, dodajemy pieczarki, dolewamy marynatę i całość dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Bataty z cynamonem
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (tak aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały) Następnie bataty odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym
Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…
WIĘCEJ >