fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki jagnięce z pomarańczami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57ada5a9-c38b-4e3b-93bd-dfa3ef8aa794
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki jagnięce z pomarańczami

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
  • Następnie przenosimy mięso do miski z marynatą i wszystko dokładnie mieszamy, po czym wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Pomarańczę obieramy i usuwamy błony
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy kawałki mięsa na przemian z cząstkami pomarańczy i oprószamy przyprawami (kolendrą i kminem)
  • Rozgrzewamy grill
  • Na rozgrzany grill kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 10-15 minut z każdej strony
  • Szaszłyki posypujemy posiekaną zieleninę (koperkiem)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak wątróbka (500 g)
  • Pomarańcza (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (0.5 g)
  • Kmin rzymski (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je. Posolone warzywa polewamy…

WIĘCEJ >

Koktajl jagodowy

Myjemy szpinak Imbir myjemy i obieramy Do blendera wkładamy mrożone jagody, szpinak i imbir Do składników wlewamy 2 szklanki wody Wszystko blendujemy

WIĘCEJ >

Koktajl zielony z pokrzywą

Ogórka obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i jabłek

Pierś z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut Następnie po ostudzeniu kroimy w kostkę Selera i awokado kroimy w kostkę Jabłko obieramy i także kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w…

WIĘCEJ >