fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z kurczaka w sosem satay

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c995f464b-4b9e-40ad-814a-bb51c2472bf6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z kurczaka w sosem satay

Przygotowanie

  • Orzechy wsypujemy do blendera i drobno siekamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (chili) i smażymy przez ok. 3 minuty
  • Dolewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło orzechowe i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Mięso kroimy w większą kostkę, a następnie nadziewamy na patyki
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając
  • Szaszłyki nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Orzech ziemny (100 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pikantne szaszłyki z kurczaka

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy jogurt i sok z cytryny, dodajemy pastę oraz zieleninę i (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki drobiowe z salsą z awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę i tymianek), sok z cytryny oraz połowę tłuszczu (…)

WIĘCEJ >

Indyjskie szaszłyki z kurczaka

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i (…)

WIĘCEJ >

Grillowane szaszłyki krewetkowe

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski Do miski wlewamy (…)

WIĘCEJ >