fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z kurczaka w sosem satay

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c995f464b-4b9e-40ad-814a-bb51c2472bf6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z kurczaka w sosem satay

Przygotowanie

  • Orzechy wsypujemy do blendera i drobno siekamy
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (chili) i smażymy przez ok. 3 minuty
  • Dolewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło orzechowe i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
  • Mięso kroimy w większą kostkę, a następnie nadziewamy na patyki
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając
  • Szaszłyki nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (400 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Orzech ziemny (100 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidorki koktajlowe z patelni

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę (natkę) grubo siekamy Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy zieleninę (tymianek) oraz…

WIĘCEJ >

Ryżowa głowa bałwana

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Jedną oliwkę kroimy w paski Pomidorka kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy z niej trójkątny plaster na kształt nosa Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami…

WIĘCEJ >

Smażony indyk z warzywami

Mięso kroimy w cienkie paski Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Cebulę kroimy na ćwiartki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm Z grochu cukrowego odcinamy końcówki i…

WIĘCEJ >

Kasza gryczana, awokado, jajo, szpinak

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół…

WIĘCEJ >