Szaszłyki z kurczaka w sosem satay
Szaszłyki z kurczaka w sosem satay
Przygotowanie
- Orzechy wsypujemy do blendera i drobno siekamy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (chili) i smażymy przez ok. 3 minuty
- Dolewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło orzechowe i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieję
- Patyki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie (aby nie spaliły się podczas smażenia)
- Mięso kroimy w większą kostkę, a następnie nadziewamy na patyki
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy szaszłyki i smażymy przez ok. 8 minut, co jakiś czas obracając
- Szaszłyki nakładamy na talerze i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (400 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Cebula (105 g)
- Orzech ziemny (100 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pomidorki koktajlowe z patelni
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę (natkę) grubo siekamy Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy zieleninę (tymianek) oraz…
WIĘCEJ >Ryżowa głowa bałwana
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Jedną oliwkę kroimy w paski Pomidorka kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy z niej trójkątny plaster na kształt nosa Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami…
WIĘCEJ >Smażony indyk z warzywami
Mięso kroimy w cienkie paski Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Cebulę kroimy na ćwiartki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm Z grochu cukrowego odcinamy końcówki i…
WIĘCEJ >Kasza gryczana, awokado, jajo, szpinak
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół…
WIĘCEJ >