Szaszłyki ze schabu i z warzyw
Szaszłyki ze schabu i z warzyw
Przygotowanie
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę, po czym przenosimy do miski
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy
- Cebulę obieramy i kroimy na kawałki
- Cukinię kroimy w plastry
- Paprykę kroimy w kostkę o wielkości kawałków mięsa (nasiona usuwamy)
- Pieczarki i warzywa (poza pomidorkami) wrzucamy do miski z mięsem
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Mięso z warzywami i pieczarkami polewamy marynatą, dokładnie mieszamy i wkładamy miskę do lodówki na ok. 1-2 godz.
- Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian kawałki mięsa, pieczarki i wszystkie warzywa
- Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu i grillujemy do momentu, aż się zarumienią i będą miękkie
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina schab (surowy) (300 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Cebula czerwona (210 g)
- Pomidor koktajlowy (200 g)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Papryka zielona (70 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Bananotka – ciasto bananowe
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…
WIĘCEJ >Melon z szynką parmeńską
Melona obieramy i kroimy w dużą kostkę Plastry szynki zwijamy w rulony, kładziemy na wierzch kawałków melona i całość spinamy wykałaczką
WIĘCEJ >Chipsy z białej rzodkwi
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…
WIĘCEJ >Chrupiące krążki cebulowe
Do miski wlewamy maślankę Cebulę obieramy i kroimy na talarki o grubości ok. 5 mm, po czym moczymy w maślance i rozdzielamy cebulę na pojedyncze krążki Krążki odstawiamy na ok. 30 minut Piekarnik rozgrzewamy do…
WIĘCEJ >