fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki ze schabu i z warzyw

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb3732f38-8d14-40e6-afe2-5f8b2759f774
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki ze schabu i z warzyw

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę, po czym przenosimy do miski
  • Pieczarki dokładnie oczyszczamy
  • Cebulę obieramy i kroimy na kawałki
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Paprykę kroimy w kostkę o wielkości kawałków mięsa (nasiona usuwamy)
  • Pieczarki i warzywa (poza pomidorkami) wrzucamy do miski z mięsem
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Mięso z warzywami i pieczarkami polewamy marynatą, dokładnie mieszamy i wkładamy miskę do lodówki na ok. 1-2 godz.
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian kawałki mięsa, pieczarki i wszystkie warzywa
  • Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu i grillujemy do momentu, aż się zarumienią i będą miękkie

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (300 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Cebula czerwona (210 g)
  • Pomidor koktajlowy (200 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…

WIĘCEJ >

Melon z szynką parmeńską

Melona obieramy i kroimy w dużą kostkę Plastry szynki zwijamy w rulony, kładziemy na wierzch kawałków melona i całość spinamy wykałaczką

WIĘCEJ >

Chipsy z białej rzodkwi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski.  Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…

WIĘCEJ >

Chrupiące krążki cebulowe

Do miski wlewamy maślankę Cebulę obieramy i kroimy na talarki o grubości ok. 5 mm, po czym moczymy w maślance i rozdzielamy cebulę na pojedyncze krążki Krążki odstawiamy na ok. 30 minut Piekarnik rozgrzewamy do…

WIĘCEJ >