fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z krewetek po tajlandzku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4080f5e7-b0ef-48d5-ab94-2a6a75749fe0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z krewetek po tajlandzku

Przygotowanie

  • Z limonki ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki, a następnie wyciskamy z niej sok
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Z krewetek odrywamy głowy, obieramy z pancerzy i usuwamy jelito
  • Następnie krewetki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Z trawy cytrynowej odrywamy zewnętrzne liście, każdy przekrawamy na pół i odkładamy
  • Chili i wewnętrzne liście trawy cytrynowej kroimy w plasterki
  • Na talerz wykładamy skórkę z limonki, chili, imbir i plasterki trawy cytrynowej, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Następnie kładziemy na talerz krewetki i mieszamy tak, aby były równomiernie pokryte przyprawami
  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Każdą krewetkę owijamy liściem trawy cytrynowej i spinamy wykałaczką
  • Przygotowane krewetki wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut (po ok. 2-3 minutach obracamy krewetki na drugą stronę)
  • Gotowe krewetki nakładamy na talerze i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (450 g)
  • Limonka (70 g)
  • Chili (20 g)
  • Olej z orzechów włoskich ekologiczny (10 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Trawa cytrynowa (świeża) (150 g)
  • Imbir korzeń (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Talerz, Tarka do jarzyn, Wyciskarka, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Aromatyczne risotto z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >

Jambalaya z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Seler i kiełbasę kroimy w plasterki Paprykę kroimy w słupki Krewetki oczyszczamy (obieramy (…)

WIĘCEJ >

Enchiladas z krewetkami i krabami

Pikantna salsa pomidorowa Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do (…)

WIĘCEJ >

Chrupiące miodowe krewetki

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), dodajemy białka oraz (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >