Szaszłyki z krewetek po tajlandzku
Szaszłyki z krewetek po tajlandzku
Przygotowanie
- Z limonki ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki, a następnie wyciskamy z niej sok
- Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Z krewetek odrywamy głowy, obieramy z pancerzy i usuwamy jelito
- Następnie krewetki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Z trawy cytrynowej odrywamy zewnętrzne liście, każdy przekrawamy na pół i odkładamy
- Chili i wewnętrzne liście trawy cytrynowej kroimy w plasterki
- Na talerz wykładamy skórkę z limonki, chili, imbir i plasterki trawy cytrynowej, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Następnie kładziemy na talerz krewetki i mieszamy tak, aby były równomiernie pokryte przyprawami
- W piekarniku rozgrzewamy grill
- Każdą krewetkę owijamy liściem trawy cytrynowej i spinamy wykałaczką
- Przygotowane krewetki wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika na ok. 5-6 minut (po ok. 2-3 minutach obracamy krewetki na drugą stronę)
- Gotowe krewetki nakładamy na talerze i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (450 g)
- Limonka (70 g)
- Chili (20 g)
- Olej z orzechów włoskich ekologiczny (10 ml)
- Sezam biały (10 g)
- Trawa cytrynowa (świeża) (150 g)
- Imbir korzeń (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.