Jambalaya z krewetkami
Jambalaya z krewetkami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Seler i kiełbasę kroimy w plasterki
- Paprykę kroimy w słupki
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz seler i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy krewetki i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy ryż i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy bulion, dokładnie mieszamy i doprowadzamy potrawę do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Krewetka black tiger (świeża) (200 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Kiełbasa chorizo (85 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy wzdłuż na pół tworząc filety Na papier układamy filety i posypujemy z każdej…
WIĘCEJ >Drobiowe kotleciki z buraczkami
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Mięso mielimy na standardowym sitku maszynki do miski Dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy Z…
WIĘCEJ >Wieprzowina w sosie śliwkowym
Mięso owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażarki Następnie wyciągamy mięso z zamrażarki, ściągamy folię i kroimy w poprzek włókien w cienkie plastry Mięso wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz…
WIĘCEJ >Owsianka dla dziecka 12
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >