fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z kurczaka po grecku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c41224080-d061-458f-91d4-e48c453c6023
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z kurczaka po grecku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1-2 cm
  • Papryki i cukinię kroimy na kawałki o wielkości kawałków mięsa
  • Drewniane patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy przez ok. 30 minut
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), ocet i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (oregano) oraz skórkę z cytryny i mieszamy
  • Następnie dodajemy mięso i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem (olejem)
  • Na patyki do szaszłyków nadziewamy mięso, paprykę i cukinię, po czym układamy szaszłyki na folii
  • Szaszłyki oprószamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie włączamy w piekarniku funkcję opiekacza i opiekamy szaszłyki z każdej strony po ok. 2 minuty, pilnując aby ich nie przypalić

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (230 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Papryka żółta (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Oregano suszone (6 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczona polędwiczka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę kroimy na grube kawałki.  Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30…

WIĘCEJ >

Cytrynowe przegrzebki opiekane na patelni

Przegrzebki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przegrzebki, równomiernie rozkładając je na patelni i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (smażymy do…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa babuni

Banany obieramy i kroimy w plasterki Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plasterki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy

WIĘCEJ >

Mięsna kostka „rubika”

Salceson, szynkę i marchew kroimy w kostkę około 1 cm Układamy na zmianę, żeby otrzymać „kostkę Rubika” Na talerzu obok kostki kładziemy roszponkę i rukolę Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >