Szaszłyki z kurczaka po grecku
Szaszłyki z kurczaka po grecku
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1-2 cm
- Papryki i cukinię kroimy na kawałki o wielkości kawałków mięsa
- Drewniane patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy przez ok. 30 minut
- Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), ocet i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (oregano) oraz skórkę z cytryny i mieszamy
- Następnie dodajemy mięso i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem (olejem)
- Na patyki do szaszłyków nadziewamy mięso, paprykę i cukinię, po czym układamy szaszłyki na folii
- Szaszłyki oprószamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie włączamy w piekarniku funkcję opiekacza i opiekamy szaszłyki z każdej strony po ok. 2 minuty, pilnując aby ich nie przypalić
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (230 g)
- Cukinia zielona (100 g)
- Papryka czerwona (50 g)
- Papryka żółta (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Ocet winny (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Oregano suszone (6 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Frytki z pietruszki
Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…
WIĘCEJ >Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami
Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Następnie cukinię przyprawiamy, kładziemy suszone pomidory oraz posypujemy serem i zawijamy
WIĘCEJ >Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem
Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry
WIĘCEJ >Czipsy z jarmużu
Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…
WIĘCEJ >