fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z kurczaka po grecku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c41224080-d061-458f-91d4-e48c453c6023
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z kurczaka po grecku

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1-2 cm
  • Papryki i cukinię kroimy na kawałki o wielkości kawałków mięsa
  • Drewniane patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy przez ok. 30 minut
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), ocet i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (oregano) oraz skórkę z cytryny i mieszamy
  • Następnie dodajemy mięso i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy tłuszczem (olejem)
  • Na patyki do szaszłyków nadziewamy mięso, paprykę i cukinię, po czym układamy szaszłyki na folii
  • Szaszłyki oprószamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie włączamy w piekarniku funkcję opiekacza i opiekamy szaszłyki z każdej strony po ok. 2 minuty, pilnując aby ich nie przypalić

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (230 g)
  • Cukinia zielona (100 g)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Papryka żółta (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Oregano suszone (6 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Frytki z pietruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami

Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Następnie cukinię przyprawiamy, kładziemy suszone pomidory oraz posypujemy serem i zawijamy

WIĘCEJ >

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane plastry lekko solimy i pieprzymy Suszone pomidory zawijamy w przygotowane plastry

WIĘCEJ >

Czipsy z jarmużu

Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…

WIĘCEJ >