fbpx
logo
Szukaj
open close

Owocowe szaszłyki z kremem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5601d02a-a0bb-4a5c-8c11-67faaf7b8193
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Owocowe szaszłyki z kremem kokosowym

Przygotowanie

  • Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy, aby nie spaliły się podczas smażenia
  • Do osobnej miski wsypujemy cukier, dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy
  • Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz cukier puder i gotujemy przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180-200 st. C
  • Owoce obieramy i kroimy na kawałki
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy owoce, tak aby z obu stron zostało miejsce do chwycenia patyczka
  • Szpikulce z owocami układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy mieszanką z sokiem cytrynowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Szaszłyki posypujemy wiórkami kokosowymi i polewamy kokosowym kremem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców lub dodać ich więcej np. kiwi.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mango (500 g)
  • Banan (240 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Truskawka (160 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Wiórki kokosowe (18 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pasta z awokado

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając. Solimy…

WIĘCEJ >

Kolorowa sałatka

Rzodkiewkę kroimy w plastry Ogórka kroimy w pół plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski, skrapiamy tłuszczem oraz octem, posypujemy przyprawami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…

WIĘCEJ >

Wołowina na specjalną okazję

Mięso powinno być w jednym kawałku Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pieczarki drobno kroimy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Patelnię grillową wykładamy folią aluminiową Kładziemy paprykę i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >