Owocowe szaszłyki z kremem kokosowym
Owocowe szaszłyki z kremem kokosowym
Przygotowanie
- Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy, aby nie spaliły się podczas smażenia
- Do osobnej miski wsypujemy cukier, dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy
- Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz cukier puder i gotujemy przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180-200 st. C
- Owoce obieramy i kroimy na kawałki
- Na patyki do szaszłyków nabijamy owoce, tak aby z obu stron zostało miejsce do chwycenia patyczka
- Szpikulce z owocami układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy mieszanką z sokiem cytrynowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Szaszłyki posypujemy wiórkami kokosowymi i polewamy kokosowym kremem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców lub dodać ich więcej np. kiwi.
Autor
Lista składników
- Mango (500 g)
- Banan (240 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Truskawka (160 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Wiórki kokosowe (18 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczona włoszczyzna
Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…
WIĘCEJ >Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…
WIĘCEJ >Granola orzechowa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Orzechy siekamy W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, orzechy oraz pestki i mieszamy Do osobnej miski wlewamy rozpuszczony tłuszcz, dodajemy…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięcia – ptaszek z warzywami
Z kromki chleba wycinamy okrąg Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki Truskawkę kroimy na plastry Wszystkie składniki układamy na…
WIĘCEJ >