Owocowe szaszłyki z kremem kokosowym
Owocowe szaszłyki z kremem kokosowym
Przygotowanie
- Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wodą i moczymy, aby nie spaliły się podczas smażenia
- Do osobnej miski wsypujemy cukier, dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy
- Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz cukier puder i gotujemy przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180-200 st. C
- Owoce obieramy i kroimy na kawałki
- Na patyki do szaszłyków nabijamy owoce, tak aby z obu stron zostało miejsce do chwycenia patyczka
- Szpikulce z owocami układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy mieszanką z sokiem cytrynowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Szaszłyki posypujemy wiórkami kokosowymi i polewamy kokosowym kremem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.
Możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców lub dodać ich więcej np. kiwi.
Autor
Lista składników
- Mango (500 g)
- Banan (240 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Truskawka (160 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Wiórki kokosowe (18 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pasta z awokado
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając. Solimy…
WIĘCEJ >Kolorowa sałatka
Rzodkiewkę kroimy w plastry Ogórka kroimy w pół plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski, skrapiamy tłuszczem oraz octem, posypujemy przyprawami i całość delikatnie mieszamy
WIĘCEJ >Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…
WIĘCEJ >Wołowina na specjalną okazję
Mięso powinno być w jednym kawałku Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pieczarki drobno kroimy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Patelnię grillową wykładamy folią aluminiową Kładziemy paprykę i smażymy przez ok….
WIĘCEJ >