fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki wołowe z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc5c75da2-c105-47cf-a372-5429a49360ad
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki wołowe z ziołami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po ok. 2,5 godz. marynowania mięsa wkładamy patyki do szaszłyków do wody na ok. 30 minut, aby nie spaliły się podczas smażenia
  • Na każdy patyk nawlekamy po kilka kawałków mięsa
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 10-20 minut, obracając co ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Szaszłyki możesz udekorować czerwoną cebulą i zieleniną lub podawać z sałatką z ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wstążki z piersią z kurczaka

Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż zwiędnie), a następnie odcedzamy Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy tłuszcz (olej), wybijamy jaja i wyrabiamy na gładkie ciasto Wyrobione ciasto dzielimy…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i włókna) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy…

WIĘCEJ >

Bomba składników aktywnych

Wszystkie składniki miksujemy

WIĘCEJ >