fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki wołowe z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc5c75da2-c105-47cf-a372-5429a49360ad
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki wołowe z ziołami

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był nią równomiernie pokryty
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Po ok. 2,5 godz. marynowania mięsa wkładamy patyki do szaszłyków do wody na ok. 30 minut, aby nie spaliły się podczas smażenia
  • Na każdy patyk nawlekamy po kilka kawałków mięsa
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy szaszłyki i grillujemy przez ok. 10-20 minut, obracając co ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Szaszłyki możesz udekorować czerwoną cebulą i zieleniną lub podawać z sałatką z ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (750 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Kurczak w kokosowym sosie curry

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż się zarumieni)…

WIĘCEJ >

Pieczony bakłażan z nadzieniem

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ na krzyż (nie naruszając skórki)…

WIĘCEJ >

Wykwintna sałatka z serem pleśniowym

Do miski wrzucamy ser i rozgniatamy na „pastę” Dodajemy śmietanę z majonezem i dokładnie mieszamy Dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i ponownie dokładnie mieszamy Jabłka kroimy w cienkie cząstki (gniazdo nasienne usuwamy) i przenosimy…

WIĘCEJ >