fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi w sosie pomarańczowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6d001169-f8c4-4c1a-a0f6-d52b0a7c4d1e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szparagi w sosie pomarańczowym

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Przygotowujemy miskę z wodą i lodem
  • Ze szparagów odcinamy końcówki
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Szparagi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Następnie szparagi odcedzamy i przenosimy do miski z wodą i lodem na kilka minut
  • Szaragi ponownie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę oraz skórkę z pomarańczy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy sok z pomarańczy i podgrzewamy przez ok. 3 minuty (do momentu, aż się zagotuję)
  • Dodajemy szparagi, mieszamy i dusimy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szparagów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szparag (600 g)
  • Masło (50 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z bakłażana w cieście piwnym

Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie W zagłębienie powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając,…

WIĘCEJ >

Szpinak z cytrusową nutą

Rozgrzewamy oliwę na patelni Dodajemy szpinak, solimy Smażymy 4 minuty, zdejmujemy z ognia Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do szpinaku, mieszamy

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >

Pasta paprykowo-pomidorowa

Do miski wkładamy ser, dolewamy wodę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Pomidory i paprykę kroimy w kostkę Szczypiorek drobno siekamy Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >