Szparagi z cytryną i masłem anchois
Szparagi z cytryną i masłem anchois
Przygotowanie
- Do miski wkładamy anchois i tłuszcz, dodajemy przyprawy (chili i pieprz) i miksujemy na gładką masę
- Dodajemy sok z cytryny i mieszamy
- Z masy formujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
- Szparagi obieramy i odcinamy łykowate końcówki
- Następnie gotujemy szparagi na parze przez ok. 4-5 minut
- Tłuszcz kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm
- Szparagi podajemy z tłuszczem na wierzchu
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań ze szparagami.
Autor
Lista składników
- Szparag (1000 g)
- Masło (150 g)
- Anchois (sardela) (50 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Pieprz czarny (3 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.