fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5fec5927-f74c-47a5-a4d6-870e68027269
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Przygotowanie

  • Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę
  • Boczek kroimy w kawałki
  • Marchew, pietruszkę, obieramy
  • Mielimy boczek w maszynce do mięsa
  • Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na zmianę z mięsem
  • Po zmieleniu lekko solimy i pieprzymy
  • Wyrabiamy rękami masę mieloną
  • Formujemy kulki wielkości piłeczki ping-pongowej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięsne kuleczki i podsmażamy przez 4-5 min
  • W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w piórka
  • Dorzucamy cebulę do mięsa
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
  • Co jakiś czas mieszamy 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia szparagów ze smacznym dodatkami – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ pęczka zielonych szparagów (190 g)
  • 250 g surowego boczku wieprzowego lub z dzika
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 ½ cebule (150 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina duszona w warzywach

Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kiszonego ogórka

Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa z łososiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Koktajl z czarnej porzeczki

Porzeczki, sałatę i mango myjemy Mango obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy

WIĘCEJ >