fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5fec5927-f74c-47a5-a4d6-870e68027269
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Przygotowanie

  • Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę
  • Boczek kroimy w kawałki
  • Marchew, pietruszkę, obieramy
  • Mielimy boczek w maszynce do mięsa
  • Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na zmianę z mięsem
  • Po zmieleniu lekko solimy i pieprzymy
  • Wyrabiamy rękami masę mieloną
  • Formujemy kulki wielkości piłeczki ping-pongowej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięsne kuleczki i podsmażamy przez 4-5 min
  • W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w piórka
  • Dorzucamy cebulę do mięsa
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
  • Co jakiś czas mieszamy 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia szparagów ze smacznym dodatkami – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ pęczka zielonych szparagów (190 g)
  • 250 g surowego boczku wieprzowego lub z dzika
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 ½ cebule (150 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe Cukinię kroimy w…

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy Kawałki…

WIĘCEJ >