fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5fec5927-f74c-47a5-a4d6-870e68027269

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Przygotowanie

  • Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę
  • Boczek kroimy w kawałki
  • Marchew, pietruszkę, obieramy
  • Mielimy boczek w maszynce do mięsa
  • Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na zmianę z mięsem
  • Po zmieleniu lekko solimy i pieprzymy
  • Wyrabiamy rękami masę mieloną
  • Formujemy kulki wielkości piłeczki ping-pongowej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięsne kuleczki i podsmażamy przez 4-5 min
  • W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w piórka
  • Dorzucamy cebulę do mięsa
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
  • Co jakiś czas mieszamy 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje przyrządzenia szparagów ze smacznym dodatkami – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ pęczka zielonych szparagów (190 g)
  • 250 g surowego boczku wieprzowego lub z dzika
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 1 ½ cebule (150 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy (…)

WIĘCEJ >

Gulasz wegański

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, (…)

WIĘCEJ >

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl