Szynka w glazurze rodzynkowej
Szynka w glazurze rodzynkowej
Przygotowanie
- Z szynki ściągamy skórę (wyrzucamy), a następnie nacinamy ją w romby (uważamy, aby nie zrobić zbyt głębokich nacięć)
- Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy musztardę, rodzynki i przyprawy (goździki), dolewamy sok i całość gotujemy przez ok. 5 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Szynkę kładziemy na ruszt, a poniżej umieszczamy blachę, na którą wlewamy wodę (0,5 l wody na 1,5 kg szynki) i pieczemy przez ok. 10 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C, szynkę smarujemy połową glazury i pieczemy przez ok. 30 minut
- Następnie smarujemy szynkę pozostałą glazurą i pieczemy jeszcze przez ok. 40 minut
- Upieczoną szynkę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 1 godz., po czym przystępujemy do krojenia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szynki.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina szynka (surowa) (1500 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Rodzynki (100 g)
- Sok z ananasa 100% (45 g)
- Musztarda (40 g)
- Goździk mielony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.