fbpx
logo
Szukaj
open close

Szynka w glazurze rodzynkowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c97ea2f80-9438-4a1b-b003-7bccb9ea7e40
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szynka w glazurze rodzynkowej

Przygotowanie

  • Z szynki ściągamy skórę (wyrzucamy), a następnie nacinamy ją w romby (uważamy, aby nie zrobić zbyt głębokich nacięć)
  • Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy musztardę, rodzynki i przyprawy (goździki), dolewamy sok i całość gotujemy przez ok. 5 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Szynkę kładziemy na ruszt, a poniżej umieszczamy blachę, na którą wlewamy wodę (0,5 l wody na 1,5 kg szynki) i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C, szynkę smarujemy połową glazury i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Następnie smarujemy szynkę pozostałą glazurą i pieczemy jeszcze przez ok. 40 minut
  • Upieczoną szynkę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 1 godz., po czym przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szynki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina szynka (surowa) (1500 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Sok z ananasa 100% (45 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Goździk mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marchewki w miodowej glazurze

Marchewki obieramy, kroimy w słupki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Dodajemy miód i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści (na małym…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa

Szczaw siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe składniki i całość gotujemy przez ok. 10 minut

WIĘCEJ >

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić paprykę w paseczki W garnku roztapiamy…

WIĘCEJ >