fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szynka w glazurze rodzynkowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c97ea2f80-9438-4a1b-b003-7bccb9ea7e40
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szynka w glazurze rodzynkowej

Przygotowanie

  • Z szynki ściągamy skórę (wyrzucamy), a następnie nacinamy ją w romby (uważamy, aby nie zrobić zbyt głębokich nacięć)
  • Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy musztardę, rodzynki i przyprawy (goździki), dolewamy sok i całość gotujemy przez ok. 5 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Szynkę kładziemy na ruszt, a poniżej umieszczamy blachę, na którą wlewamy wodę (0,5 l wody na 1,5 kg szynki) i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie zmniejszamy temp. piekarnika do 180 st. C, szynkę smarujemy połową glazury i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Następnie smarujemy szynkę pozostałą glazurą i pieczemy jeszcze przez ok. 40 minut
  • Upieczoną szynkę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 1 godz., po czym przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szynki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina szynka (surowa) (1500 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Sok z ananasa 100% (45 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Goździk mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Pieczony ser owczy z warzywami

Ser kroimy na plastry (1 plaster na 100 g sera) Pomidory kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plastry Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej o wymiarach ok. 20 cm x 20 cm (jeden…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i miętą

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całego mleka Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gryczankę przenosimy do miski i dekorujemy miętą

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >