Tajska sałatka z wołowiną na ciepło
Tajska sałatka z wołowiną na ciepło
Przygotowanie
- Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), dodajemy przyprawy (chili) i 1/3 ilości sosu, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut
- Do osobnej miski wlewamy pozostały sos i sok z limonki, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, tak aby cukier się rozpuścił
- Ogórka kroimy w pół plastry
- Pomidory kroimy w cząstki
- Cebulę kroimy w plasterki
- Warzywa z zieleniną rozkładamy na talerzach
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
- Następnie ściągamy mięso z patelni, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie drobno siekamy
- Mięso kroimy w cienkie paski w poprzek włókien i układamy na warzywach, a następnie całość polewamy dressingiem i posypujemy orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (400 g)
- Ogórek długi (400 g)
- Pomidor (400 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Orzech ziemny (50 g)
- Sos ostrygowy (30 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Mięta (świeża) (12 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Chili w proszku (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z awokado, chorizo i jajem na twardo
Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w paski Chorizo kroimy w plastry Na talerzu układamy szpinak, a na wierzch kładziemy pozostałe…
WIĘCEJ >Jesienna sałatka z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Komosanka z owocami i bakaliami
Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…
WIĘCEJ >