fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tajska sałatka z wołowiną na ciepło

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-262
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tajska sałatka z wołowiną na ciepło

Przygotowanie

  • Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), dodajemy przyprawy (chili) i 1/3 ilości sosu, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały sos i sok z limonki, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, tak aby cukier się rozpuścił
  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Pomidory kroimy w cząstki
  • Cebulę kroimy w plasterki
  • Warzywa z zieleniną rozkładamy na talerzach
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie drobno siekamy
  • Mięso kroimy w cienkie paski w poprzek włókien i układamy na warzywach, a następnie całość polewamy dressingiem i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (400 g)
  • Ogórek długi (400 g)
  • Pomidor (400 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Orzech ziemny (50 g)
  • Sos ostrygowy (30 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Mięta (świeża) (12 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Chili w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwica z pastą awokado

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dolewamy połowę soku z limonki oraz tłuszcz i całość dokładnie…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Grzanki z pasztetem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Ogórka kroimy w plastry Po tym czasie przenosimy grzanki na…

WIĘCEJ >

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >