fbpx
logo
Szukaj
open close

Tajska sałatka z wołowiną na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce77341b6-5fe1-4d1e-9209-1f9b6d694a6d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tajska sałatka z wołowiną na ciepło

Przygotowanie

  • Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), dodajemy przyprawy (chili) i 1/3 ilości sosu, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały sos i sok z limonki, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, tak aby cukier się rozpuścił
  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Pomidory kroimy w cząstki
  • Cebulę kroimy w plasterki
  • Warzywa z zieleniną rozkładamy na talerzach
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie drobno siekamy
  • Mięso kroimy w cienkie paski w poprzek włókien i układamy na warzywach, a następnie całość polewamy dressingiem i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (400 g)
  • Ogórek długi (400 g)
  • Pomidor (400 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Orzech ziemny (50 g)
  • Sos ostrygowy (30 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Mięta (świeża) (12 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Chili w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z awokado, chorizo i jajem na twardo

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w paski Chorizo kroimy w plastry Na talerzu układamy szpinak, a na wierzch kładziemy pozostałe…

WIĘCEJ >

Jesienna sałatka z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Komosanka z owocami i bakaliami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…

WIĘCEJ >