Talarki z batatów
Talarki z batatów
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Bataty obieramy, kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski
- Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papierze równomiernie rozkładamy bataty i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20-25 minut
- Po ok. 10 minutach przewracamy bataty na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia batatów.
Autor
Lista składników
- Batat (500 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
- Kmin rzymski (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa kokosowo – buraczkowa
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >Sałatka z fetą i arbuzem
Do miski wrzucamy sałatę Arbuza oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do miski Całość polewamy tłuszczem (lub sosem) i posypujemy pestkami (jeśli są wymienione w składnikach)
WIĘCEJ >Deser jagodowy z jogurtowym sosem
Do rondla wrzucamy owoce, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut na dużym ogniu (gotujemy do momentu, aż owoce zmiękną, ale nie stracą kształtu) Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie ściągamy rondel z…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z portobello
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy nóżki, a następnie kładziemy pieczarki na papier i skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Czosnek obieramy, kroimy w plastry i kładziemy…
WIĘCEJ >