Talarki z batatów
Talarki z batatów
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Bataty obieramy, kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski
- Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papierze równomiernie rozkładamy bataty i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20-25 minut
- Po ok. 10 minutach przewracamy bataty na drugą stronę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia batatów.
Autor
Lista składników
- Batat (500 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
- Kmin rzymski (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Bataty z syropem klonowym
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Bataty obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie posypujemy bataty czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wlewamy bulion Naczynie żaroodporne…
WIĘCEJ >Bataty z cynamonem
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (tak aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały) Następnie bataty odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Bataty z czosnkiem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bataty obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacinamy każdą połówkę w kilku miejscach na głębokość ok. 1 cm Następnie bataty układamy na papierze…
WIĘCEJ >Batat pieczony z ryżem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Batat obieramy i kroimy na pół, a następnie kroimy na skos tworząc kratkę (jak na załączonym obrazku) Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy połówki batatu, skrapiamy…
WIĘCEJ >