fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bataty z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-182
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bataty z czosnkiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Bataty obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacinamy każdą połówkę w kilku miejscach na głębokość ok. 1 cm
  • Następnie bataty układamy na papierze i posypujemy zieleniną
  • Do miski wlewamy tłuszcz i ocet, mieszamy i polewamy mieszanką bataty
  • Bataty posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Po upływie 20 minut posypujemy bataty czosnkiem i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia batatów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (460 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Ziemniaczki z grilla

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ziemniaki obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki W garnku roztapiamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Rozgrzewamy grill W naczyniu płaskim rozkładamy folię aluminiową Na folii układamy cebulę, a…

WIĘCEJ >

Surówka z marchewki z pomarańczą

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcz obrać i pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki Z cytryny wycisnąć sok i dodać do marchewki Dodać miód Wymieszać, spróbować i ewentualnie dokwasić…

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >