fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bataty z syropem klonowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-106
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Bataty z syropem klonowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Bataty obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Następnie posypujemy bataty czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wlewamy bulion
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie zawartość naczynia żaroodpornego blendujemy
  • Dolewamy syrop klonowy i ponownie blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Dodajemy śmietanę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem batatów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Batat (500 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Bulion jarski (45 ml)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryba po marokańsku

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką i chili) oraz mąkę i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Rybę obtaczamy w mące z przyprawami z obu stron,…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z boczniakami

Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.  

WIĘCEJ >