Bataty z syropem klonowym
Bataty z syropem klonowym
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Bataty obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Następnie posypujemy bataty czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wlewamy bulion
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
- Po tym czasie zawartość naczynia żaroodpornego blendujemy
- Dolewamy syrop klonowy i ponownie blendujemy na jednolitą konsystencję
- Dodajemy śmietanę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem batatów.
Autor
Lista składników
- Batat (500 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Bulion jarski (45 ml)
- Syrop klonowy (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsiane ciasteczka kokosowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wrzucamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę oraz cukier i mieszamy Do rondla wkładamy tłuszcz, wlewamy syrop oraz wodę i podgrzewamy cały…
WIĘCEJ >Ryż z jabłkami
Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…
WIĘCEJ >Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię Na patelnię dodajemy przyprawy oraz posiekaną…
WIĘCEJ >