fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta z czekoladą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce452ed47-1a69-4f8a-9550-3963af13f91f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tarta z czekoladą

Przygotowanie

  • Herbatniki wsypujemy do plastikowej torebki i drobno kruszymy
  • Do rondla wkładamy połowę tłuszczu i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Dodajemy herbatniki i całość dokładnie mieszamy
  • Mieszankę mocno wciskamy w spód formy, a następnie wkładamy na ok. 15 minut do lodówki
  • Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondla i podgrzewamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
  • Dodajemy pozostały tłuszcz i ponownie mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy
  • Masę wylewamy na spód tarty i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.

Opcjonalnie możesz udekorować tartę ulubionymi owocami np. jeżynami i borówkami lub bitą śmietaną.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Herbatniki (250 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (220 g)
  • Śmietanka kokosowa (200 g)
  • Masło (120 g)

Potrzebny sprzęt

Forma na tartę - 24 cm, Lodówka, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona jagnięcina z cytryną

Mięso powinno być w jednym kawałku W mięsie wykonujemy kilka niewielkich, głębokich na 2 cm nacięć Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego Do miski…

WIĘCEJ >

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…

WIĘCEJ >

Aromatyczne risotto z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Ryż z tuńczykiem

Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy Dodajemy tuńczyka i mieszamy

WIĘCEJ >