Tarta z czekoladą
Tarta z czekoladą
Przygotowanie
- Herbatniki wsypujemy do plastikowej torebki i drobno kruszymy
- Do rondla wkładamy połowę tłuszczu i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Dodajemy herbatniki i całość dokładnie mieszamy
- Mieszankę mocno wciskamy w spód formy, a następnie wkładamy na ok. 15 minut do lodówki
- Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondla i podgrzewamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
- Dodajemy pozostały tłuszcz i ponownie mieszamy do momentu, aż się rozpuści
- Ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy
- Masę wylewamy na spód tarty i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.
Opcjonalnie możesz udekorować tartę ulubionymi owocami np. jeżynami i borówkami lub bitą śmietaną.
Autor
Lista składników
- Herbatniki (250 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (220 g)
- Śmietanka kokosowa (200 g)
- Masło (120 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej
Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…
WIĘCEJ >Empanadas z wołowiną
Arkusz ciasta powinien mieć wymiary 25 cm x 25 cm Rodzynki wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelnię wlewamy tłuszcz i wodę, wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Kokosowe ciasteczka z masłem orzechowym
Orzechy grubo siekamy i wrzucamy do miski Do miski dodajemy masło orzechowe, cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona), wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy Mąkę przesiewamy przez sitko do miski z…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)
WIĘCEJ >