Tarta z czekoladą
Tarta z czekoladą
Przygotowanie
- Herbatniki wsypujemy do plastikowej torebki i drobno kruszymy
- Do rondla wkładamy połowę tłuszczu i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Dodajemy herbatniki i całość dokładnie mieszamy
- Mieszankę mocno wciskamy w spód formy, a następnie wkładamy na ok. 15 minut do lodówki
- Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondla i podgrzewamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
- Dodajemy pozostały tłuszcz i ponownie mieszamy do momentu, aż się rozpuści
- Ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy
- Masę wylewamy na spód tarty i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tart.
Opcjonalnie możesz udekorować tartę ulubionymi owocami np. jeżynami i borówkami lub bitą śmietaną.
Autor
Lista składników
- Herbatniki (250 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (220 g)
- Śmietanka kokosowa (200 g)
- Masło (120 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczona jagnięcina z cytryną
Mięso powinno być w jednym kawałku W mięsie wykonujemy kilka niewielkich, głębokich na 2 cm nacięć Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego Do miski…
WIĘCEJ >Paprykarz szczeciński z chlebem
Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…
WIĘCEJ >Aromatyczne risotto z krewetkami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Ryż z tuńczykiem
Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy Dodajemy tuńczyka i mieszamy
WIĘCEJ >