fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta z ryżem i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-48
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tarta z ryżem i pomidorami

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Oliwki kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do tarty skrapiamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Pomidory kroimy na pół, kładziemy na blachę, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Do ryżu dodajemy przyprawy, wybijamy 1/4 ilości jaj i dokładnie mieszamy
  • Masę ryżową nakładamy na spód i boki formy na tartę i ugniatamy łyżką
  • Na ryż nakładamy pomidory i oliwki
  • Do miski wybijamy pozostałe jaja, dolewamy mleko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Masę jajeczną wylewamy na masę ryżową i posypujemy serem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych tart na słono i na słodko.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (600 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z szynkowaru z sałatką

Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Placki gruszkowe z sosem owocowym

Placki Gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach do miski Dodajemy mąki oraz wybijamy jaja i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy porcję ciasta i smażymy małe placki po…

WIĘCEJ >

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >

Owsianka z otrębami

Płatki owsiane mieszamy z otrębami Zagotowujemy w mleku kokosowym (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Całość mieszamy i podajemy

WIĘCEJ >