Tarta z ryżem i pomidorami
Tarta z ryżem i pomidorami
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Oliwki kroimy w plasterki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę do tarty skrapiamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
- Pomidory kroimy na pół, kładziemy na blachę, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
- Do ryżu dodajemy przyprawy, wybijamy 1/4 ilości jaj i dokładnie mieszamy
- Masę ryżową nakładamy na spód i boki formy na tartę i ugniatamy łyżką
- Na ryż nakładamy pomidory i oliwki
- Do miski wybijamy pozostałe jaja, dolewamy mleko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Masę jajeczną wylewamy na masę ryżową i posypujemy serem
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Autor
Lista składników
- Pomidor (170 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Cebula (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…
WIĘCEJ >Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2…
WIĘCEJ >Frankfurterki, parówki, ser
Parówki i frankfurterki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ser kroimy na kawałki Na talerzu układamy wszystkie składniki
WIĘCEJ >Komosa ryżowa z owocami
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy
WIĘCEJ >