fbpx
logo
Szukaj
open close

Tarta z ryżem i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca168e941-8db3-4e24-afe3-6a1825f2e363
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tarta z ryżem i pomidorami

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Oliwki kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do tarty skrapiamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Pomidory kroimy na pół, kładziemy na blachę, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Do ryżu dodajemy przyprawy, wybijamy 1/4 ilości jaj i dokładnie mieszamy
  • Masę ryżową nakładamy na spód i boki formy na tartę i ugniatamy łyżką
  • Na ryż nakładamy pomidory i oliwki
  • Do miski wybijamy pozostałe jaja, dolewamy mleko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Masę jajeczną wylewamy na masę ryżową i posypujemy serem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Pomidor (170 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Spaghetti bolognese

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Grzyby kroimy w plastry Do rondla wrzucamy mięso, cebulę z czosnkiem, marchew oraz grzyby i gotujemy na średnim ogniu przez ok….

WIĘCEJ >

Galaretka z kokosowym aromatem

Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Następnie przenosimy zblednowane owoce do rondla, dolewamy mleko, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy Dodajemy agar i mieszamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >