fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tarta z ryżem i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-48
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tarta z ryżem i pomidorami

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Oliwki kroimy w plasterki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do tarty skrapiamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Pomidory kroimy na pół, kładziemy na blachę, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Do ryżu dodajemy przyprawy, wybijamy 1/4 ilości jaj i dokładnie mieszamy
  • Masę ryżową nakładamy na spód i boki formy na tartę i ugniatamy łyżką
  • Na ryż nakładamy pomidory i oliwki
  • Do miski wybijamy pozostałe jaja, dolewamy mleko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Masę jajeczną wylewamy na masę ryżową i posypujemy serem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych tart na słono i na słodko.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (600 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Mleko krowie (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl owocowy

Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Bakłażan zapiekany z pomidorem, bazylią i serem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana i pomidora kroimy w plastry Bazylię drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy plastry bakłażana, na…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Bagietka z mozzarellą

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy obie połówki bagietki i posypujemy serem Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut

WIĘCEJ >