fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tartaletki walijskie z serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88cfc334-3eb1-4270-8d73-ecb0485b0a54
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Tartaletki walijskie z serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z każdej kromki chleba wycinamy kółko o średnicy ok. 8 cm
  • Formę na babeczki smarujemy tłuszczem
  • Każde kółko chleba wciskamy w zagłębienia w formie, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut (pieczemy do momentu, aż kółka nabiorą złotego koloru)
  • Kółka przenosimy na ruszt do ostygnięcia
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla
  • Dodajemy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu, aby ser się roztopił
  • Dodajemy sos Worcestershire, musztardę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Masę serową nakładamy na spody i wkładamy do piekarnika na ok. 3 minuty (pieczemy do momentu, aż na serze pojawią się bąbelki)
  • Tartaletki dekorujemy kiełkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tartaletek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kiełki lucerny (8 g)
  • Sos Worcestershire (6 ml)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka na muffiny, Nóż, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tosty z szynką i serem

Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera oraz plaster szynki i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka

WIĘCEJ >

Kanapka z jajem, łososiem wędzonym i ogórkiem kiszonym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół Ogórka kroimy w plastry Kanapkę smarujemy tłuszczem, układamy na niej wszystkie składniki (jak…

WIĘCEJ >

Krem brokułowy

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…

WIĘCEJ >